Plzeňský hejtman Josef Bernard opouští ČSSD. Svou funkci nabídne k dispozici

06.05.2020 11:49     07.05.2020 7:18

Hejtman ve středu 6. května oznámil záměr na svém facebookovém profilu. Uvedl, že vední plzeňské sociální demokracie už o něj nemá zájem.

Hejlová

Josef Bernard nabídne svou funkci hejtmana k dispozici na nejbližším jednání krajských zastupitelů. 

“Osobně nechci patřit do klubu, který mě za svého člena už nadále nechce. Vzhledem k tomu, že vedení plzeňské České strany sociálně demokratické už dlouhodobě svými výpady proti mé osobě naznačuje, že si nepřeje, abych v práci pokračoval, rozhodl jsem se ulehčit všem situaci a z této strany odejít. Bylo to pro mě složité rozhodnutí, protože jsem v ČSSD poznal mnoho zajímavých lidí, se kterými jsem se myšlenkově i lidsky shodoval, ale věřím, že právě s těmito lidmi kontakt udržím i po svém odchodu. Do budoucnosti přeji sociální demokracii úspěch, je to strana, která má jistě v našem politickém systému své místo a já věřím, že si ho udrží,“ uvedl hejtman.

Informace o neshodách hejtmana  s plzeňskými sociálními demokraty vypluly na povrch  poprvé v loňském roce, když Josef Bernard ohlásil, že už za stranu nebude kandidovat v letošních krajských volbách.

Po Josefu Bernardovi nyní požaduje krajské vedení občanských demokratů vysvětlení okolností a časových souvislostí, za kterých probíhala jemu uložená karanténní opatření. Krajská ODS také od hejtmana Bernarda chce objasnění toho, jak fungovalo krizové řízení v rámci Plzeňského kraje v době, kdy byl Josef Bernard nakažený coronavirem.  "Občané Plzeňského kraje mají podle našeho názoru vědět, zda se hejtman nedopustil v souvislosti s jeho karanténou některých pochybení, když sami dodržovali během epidemie řadu nesnadných omezení,“ osvětlil důvod výzvy krajský předseda ODS Martin Baxa.

Celou věc požadují občanští demokraté řešit na koaličním jednání, na kterém chtějí projednat také působení krajské koalice po zbývající dobu funkčního období Zastupitelstva a Rady Plzeňského kraje. ODS navrhuje, aby se toto jednání uskutečnilo v dostatečném předstihu před jednáním Zastupitelstva Plzeňského kraje, které proběhne 8. června 2020.  

Na rozhodnutí hejtmana zareagoval také předseda klubu krajských zastupitelů TOP 09 v Plzeňském kraji Richard Pikner: "Kroky pana hejtmana Bernarda chápu, na zastupitelstvu sleduji názorové rozdíly mezi ním a částí členů ČSSD.  Rozumím i jeho férové nabídce dát svoji funkci k dispozici. Pan Josef Bernard je výrazný politik s trvalým protikomunistickým postojem, za který si ho vážím. Jen mne mrzí, že úplně nedovysvětlil svoji kauzu s pozitivním odběrem na COVID-19 a karanténou."

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24