QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeňský kraj stále nemá koalici! Do hry znovu vstupuje vítězné ANO

20.10.2020 11:23

Po více než dvou týdnech po volbách nemá Plzeňský kraj dohodnutou koalici. Jednání ODS s TOP 09, STAN a Pirátů provází od počátku řada problémů. Teď do hry znovu vstupuje vítěz voleb.

plzensky kraj

ANO nově nabízí většinu v radě. Reakce ostatních stran zatím není jasná. „Chceme pozici hejtmana, ale dáme budoucím koaličním partnerům k dispozici šest míst v radě, tedy jasnou většinu,“ uvedl za hnutí ANO jeho lídr Roman Zarzycký.

Druhá ODS s TOP 09 doposud jednala hlavně s třetím a čtvrtým ve volbám, tedy se STAN a Piráty. Vyjednané pozice se ale nelíbili některým členům ODS a také hnutí PRO Plzeň, které je v uskupení se STAN. ODS by totiž neměla v Radě Plzeňského kraje většinu, PRO Plzeň neměla zase získat ani jednu pozici v radě. Všechny tři nabízené pozice si totiž nárokoval Josef Bernard se STAN. Toto si nakonec po mediální přestřelce strany vyřešily.

Vyjednávací tým hnutí ANO se sešel v pondělí. „Výsledkem je, že se chceme zachovat transparentně ke svým voličům. Jsme legitimní vítěz svobodných a demokratických voleb, trváme na postu hejtmana, nicméně dáváme do hry pro další možné koaliční partnery šest míst v radě. Chceme tedy pozici hejtmana a dva členy rady. Vyzýváme k otevřenému jednání tak, aby byla koalice postavena,“ potvrdil v úterý dopoledne Roman Zarzycký.

Proč se strany stále nemohou na koalici dohodnout? Podle hnutí ANO se hlavně hledají průsečíky v patové situaci. Není jasné, jak by programově odlišné subjekty mohly najít shodu například při řešení nemocnice v Sušici. Odslišné názory mají ODS, STAN i Piráti na dostavbu Západočeské galerie a pochybnou revitalizaci Městských lázní, tedy věcí které byly slibované v předvolebních kampaních.

„Měli bychom být v pozici, kdy budeme podle dobrých zvyků sestavovat budoucí koalici. Věříme v to, že jednání budou pokračovat, protože byla jen pozastavena, nikoli ukončena,“ uvedl lídr hnutí ANO.

Na tom, že stále není ještě dohodnuta koalice, má největší podíl ODS. Právě ta není uvnitř své strany vůbec jednotná. Koalici s Bernardem a Piráty tlačí zejména současný primátor Plzně Martin Baxa. Podle Marcely Krejsové se Baxa obává toho, že by ho voliči nepodpořili v blížících se parlamentních volbách.

„Na mě to celé působí tak, že se obětoval kraj pro lepší pozici do parlamentních voleb, je to důsledek kumulace funkcí. Člověk se musí rozhodnout, co chce zastupovat, co je jeho cílem,“ uvedla pro ZAK TV Marcela Krejsová, v současné době náměstkyně Plzeňského kraje zastupující hejtmana. Právě kumulace funkcí u Baxy je trnem v oku nejen lidí, ale i některých politiků.

Zarzycký nevidí důvod, proč by nemohla fungovat na kraji koalice podobná jako na plzeňské radnici. Tam nyní spolu vládnou ODS, TOP 09, ANO a ČSSD.Za dva roky působení jsme nezaznamenali žádné širší problémy. Všechno jsme si vydiskutovali. Na počátku této koalice jsme se vymezili programově a v zásadě pracujeme v rámci svých kompetencí,“ říká Zarzycký.

ilustrační foto

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24