QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeňský kraj zasypala bílá nadílka. Další sníh připadne v pátek - FOTKY

31.03.2020 10:50     31.03.2020 12:31

Předpověď meteorologů se vyplnila a regionem postupují během posledního březnového dne sněhové přeháňky. Do 2. dubna platí výstraha před mrazy!

3
311245678910

Sněhové přeháňky se v pondělí 31. března objevily na většině území Plzeňského kraje.

"Od středy až do konce týdne bude převažovat málo oblačnosti a většinou beze srážek, pouze v pátek se mohou při zvětšené oblačnosti místy vyskytnout přeháňky, které budou od středních poloh sněhové. Nejmrazivější nocí tohoto týdne bude pravděpodobně noc na středu, kdy teploty klesnou na -5 až -9 °C, v horských údolích a na sněhové pokrývce dokonce až k -12 °C ,“ informuje Česku hydrometeorologický ústav.

"Další noci budou taktéž mrazivé, ale postupně se začne oteplovat. Na konci týdne už čekáme nejnižší noční teploty pod bodem mrazu jen výjimečně. Postupné oteplování bude patrnější hlavně v denních hodinách, na konci týdne se odpolední teploty dostanou na 10 až 15 °C ,“ sdělují dále meteorologové.

Od dnešního dne do čtvrtka 2. dubna  9 hodin ráno platí výstraha před mrazem ve vegetačním období, která se týká většiny Plzeňského kraje (Blovice, Domažlice, Horšovský Týn, Klatovy, Kralovice, Nepomuk, Nýřany, Plzeň, Přeštice, Rokycany, Stod, Stříbro), 

Během nočních a ranních hodin se budou teploty pohybovat pod bodem mrazu. Zejména v polohách pod 400 metrů nad mořem hrozí poškození vegetace, především kvetoucích ovocných stromů.

"Zeleninu a nízké rostliny je možno zakrýt světlou netkanou textilií, která může být ponechána i více dní až do odeznění ranních mrazů. V případě stromů je možno použít ochranné přípravky proti promrznutí nebo klasické metody ošetření, jako je lehký postřik/orosování porostů drobnými vodními kapičkami v období záporných teplot (zpravidla před východem Slunce), nebo dýmování/zakuřování spalováním vlhkého rostlinného odpadu v bezprostřední blízkosti stromů,“ doporučují meteorologové.

FOTO: QAP.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24