QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeňský rodák Jiří Trnka má nový pomník - FOTKY

18.11.2015 16:34

V Borském parku v Plzni byl v úterý 17. listopadu odhalen pomník plzeňskému rodákovi Jiřímu Trnkovi. Čtyřmetrová ruka, která prorazila velkou kovovou klec, symbolizuje boj proti totalitě a diktatuře.

Foto Qap (7)
Foto Qap (1)Foto Qap (2)Foto Qap (3)Foto Qap (4)Foto Qap (5)Foto Qap (6)Foto Qap (7)Foto Qap (8)Foto Qap (9)Foto Qap (10)Foto Qap (11)Foto Qap (12)

Skulptura odhalená v Borském parku připomíná scénu z Trnkova posledního animovaného filmu nazvaného Ruka.

Autorem unikátní pocty slavnému výtvarníkovi, loutkáři a režisérovi animovaných snímků je sochař Luděk Míšek, který učí na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni.

Děkan Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Josef Mištera koncipoval projekt cca před pěti lety, tedy v době, kdy probíhala jednání o budoucích tématech Evropského hlavního města kultury. Upozorňoval, že Plzeň je město, které prodělalo dvojí normalizaci. Ta první proběhla po velké vzpouře škodováků na počátku padesátých let, po které řada lidí byla perzekuována, někteří byli nuceně vystěhováni z Plzně a naopak město bylo posíleno o spolehlivé "kádry". Ti sem byli staženi z různých koutů republiky.  V Plzni je také věznice, kterou prošla řada politických vězňů, včetně našeho bývalého prezidenta Václava Havla. Bylo tedy na místě jako jedno z témat akcentovat boj proti totalitě.

"Vzpomněl jsem si na animovaný film jednoho z nejvýznamnějších plzeňských rodáků Jiřího Trnky nazvaný Ruka. Příběh umělce, který houževnatě bojuje za svoji svobodu proti totalitě, která jej nutí, aby ji adoroval. Příběh končí jeho uštváním a pohřbem s poctami, který mu totalitní moc poté, co jej zničila, vystrojí. V celém dvacetiminutovém filmu hraje pouze animovaná loutka umělce a živá ruka, která ztělesňuje diktaturu," vzpomíná Josef Mištera.

Slavnostního odhalení se zúčastnili i potomci Jiřího Trnky, dále také například publicistka a bývalá disidentka Petruška Šustrová, hudební skladatel, výtvarník a pedagog Vladimír Franz, za město pak první náměstek primátora Martin Baxa.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24