QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeňským krajem se prohnaly silné bouřky. Nejvíce zasáhly Rokycansko - FOTKY

28.06.2022 8:15     28.06.2022 8:28

Na západ Čech v pondělí večer dorazily silné bouřky. Hasiči vyjížděli v Plzeňském kraji k popadaným stromům a zatopeným objektům. Kde zasahovali?

následky bouřky_HZSPK (4)
následky bouřky_HZSPK (2)následky bouřky_HZSPK (1)následky bouřky_HZSPK (3)následky bouřky_HZSPK (4)

V pondělí večer 27. června se nad západem Čech prohnaly silné bouřky. Hasiči měli plné ruce práce s popadanými stromy. "Vyjížděli jsme k 73 případům popadaných stromů. Téměř výhradně šlo o stromy v komunikacích," uvedl Petr Poncar a dodal: "Vyjížděli jsme také k čepání vody ze sklepů a garáží, celkem k 84 případům. 55 čerpání na Rokycansku, zbytek Plzeň-jih, Klatovy a 2x Domažlice."

Dle Českého hydrometeorologického ústavu v bouřkách padaly i kroupy o velikosti kolem 2 cm, ve Volyni byly pozorovány 5 cm velké. Nejitenzivnější srážky přinesla noční bouřka na Rokycansko, kde v Hrádku údajně napršelo téměř 100 mm během hodiny. Významný srážkový úhrn zaznamenali také v Rokycanech 70 mm/hodinu nebo ve Strakonicích 83 mm/3 hodiny.

Jan Šašek, místostarosta města Rokycany informoval na Facebooku o průběhu bouřky celou noc. Holoubkovský potok byl dokonce ve 2. stupni pohotovosti. "Máme ve městě již 2. stupeň povodňové aktivity. Holoubkovský potok na měřící stanici „Rokycany – Dvořákova“ dosáhl 2. stupně povodňové aktivity (pohotovost)! Výška hladiny přesáhla kolem 05:00 hodiny 110 cm a od té doby po centimetrech zvolna roste." Aktuálně je Holoubkovský potok dle předpovědní povodňové služby v normě. V Rokycanech stále nejde v některých domácnostech proud.

1. stupeň povodňové aktivity stále platí pro řeku Úslavu ve Ždírci u Blovic. 

foto HZSPK

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24