QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Po 80 letech se vrátil zvon na věž kostela ve Františkánské v Plzni - FOTO

03.08.2021 13:29

Zvon sv. Anna vyzvedl dnes jeřáb do třicetimetrové výšky k oknu ve věži kostela Nanebevzetí Panny Marie ve Františkánské ulici v Plzni. Do této věže se vrátil po téměř 80 letech.

sv anna 9
sv anna 9av annasv. annasv anna1sv anna6sv anna4sv anna 8av anna3

400 kilogramů těžký zvon sv. Anna se věšel na věž kostela Nanebevzetí Panny Marie ve Františkánské ulici v Plzni v úterý 3. srpna dopoledne.

Zvon byl vyroben v roce 1994, jeho odlití tehdy iniciovala Nadace 700 let města Plzně a biskupství plzeňské. "První zvon, který byl ulit pro katedrálu sv. Bartoloměje po revoluci byl na ni vynesen v roce 1994. Tento zvon kompletně s pomocí partnerů financovala Nadace 700 let města Plzně. Když byly na věž katedrály umístěny zvony nové, byla sv, Anna nějakou dobu umístěna v kostele Nanebevzetí Panny Marie ve Františkánské ulici, údajně proto, že s novými zvony neladí, a čekala na svůj nový osud. Její nový úkol přichází právě dnes," uvádí Alena Kozáková, ředitelka Nadace 700 let města Plzně.

Zvon byl ulit ve zvonařské dílně Dytrychů. Byl sice určen pro katedrálu sv. Bartoloměje, ale když byly v roce 2014 do katedrály umístěny nové zvony, sv. Anna s nimi neladila.

Zvon je na ruční pohon, biskupství teď hledá pár šikovných zvoníků, kteří na něj budou před mší svatou zvonit.

 

foto: FCB plzen.eu

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24