QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Po pás ve vodě a v rákosí! Kroužkování motáků pochopů je v plném proudu - FOTKY

05.07.2020 20:00

Ochránci zvířat zatím našli v Plzeňském krají přes 40 hnízd pochopů a okroužkovali více než stovku mláďat. Bohužel v posledních letech těchto zajímavých dravců ubývá.

1
1623457891011121314

Po kroužkování orlů mořských, čápů, poštolek, luňáků a dalších ptačích druhů zahájili členové  Dobrovolného ekologického spolku Ochrana ptactva (DES OP) kroužkování mláďat motáka pochopa. "Tomuto dravci, který na zimu odlétá daleko do rovníkové Afriky, se věnujeme v rámci činnosti DES OP a druhové ochrany už přes 25 let,“ sděluje za DES OP Karel Makoň.

Členové spolku zatím na území našeho kraje našli přes 40 hnízd a okroužkovali 108 mláďat. "Když se vrátíme o nějaký ten rok zpět, hnízda pochopů v Plzeňském kraji jsme spočítali na prstech jedné ruky,“ připomíná Karel Makoň.

Po roce 2000 začalo motáků přibývat a během několika následujících let prošlo členům DES OP rukama několik stovek mláďat. Tato situace trvala do roku 2010, pak ale začali motáci z neznámých důvodů ubývat a jejich počet se snižuje dodnes. "Rybníky, kde jsme pravidelně pochopy kroužkovali,  jsou dnes opět bez pochopů a na lokalitách, kde hnízdilo i několik párů, dnes najdeme stěží jen jedno hnízdo nebo nic.  Počty mláďat na hnízdě jsou oproti předešlým rokům výrazně nižší, a to i přesto, že hrabošů, které dokáže pochop ulovit i ve vysokém obilí či trávě, je prý letos hodně, jak všude slyšíme," doplňuje Karel Makoň.

"Svého prvního motáka pochopa jsem si okroužkoval s panem Václavem Boškem, kroužkovatelem Kroužkovací stanice Národního muzea Praha, v roce 1990 v rákosině u Podbořan. V tu dobu byl u nás moták pochop velikou vzácností, na Plzeňsku se snad ještě ani nevyskytoval nebo vyskytoval hodně vzácně. My jezdili ve čtyři hodiny ráno vlakem s panem Boškem hledat hnízda k Žatci a na Lounsko do Kněžic, Podbořan, Postoloprt, Dolejších Hůrek a podobně. Občas jsme jeli i na Plzeň–jih a Strakonicko, třeba do Kláštera u Nepomuka, Životic, Tchořovic a Blatné. Cílem bylo vždy najít hnízda v rákosí a okroužkovat mláďata, což se nám ne vždy podařilo,“ vzpomíná ochránce zvířat.

FOTO: Radek Zeman

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24