QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Počasí jaro sice nepřipomíná, ale vlaštovky už dorazily!

23.03.2020 7:02

Jedna vlaštovka jaro nedělá, ale šest už je na pováženou. Ochránci zvířat hlásí návrat vlaštovek na severní Plzeňsko. Otázka je, zda přežijí.

1
12

Prvních šest vlašovek, které se k nám vrátily z teplých krajin, zahlédl u Dolanského mostu ne severním Plzeňsku Karel Makoň z Dobrovolného ekologického spolku – ochrana ptactva.

"Rozmlsaný jarním počasím předešlých dvou týdnů jsem vyrazil k Dolanskému mostu na pravidelnou kontrolu zde zimujících labutí. Jak jsem však byl překvapen, když krom labutího páru jsem nad řekou Berounkou zahlédl proletět mou letošní první vlaštovku. Beru do ruky dalekohled, koukám, poslouchám a ono jich tam bylo hned šest. Dopnul jsem si zimní mikinu ke krku a sám pro sebe utrousil: ´Jedna vlaštovka jaro nedělá, ale šest je už na pováženou.´ Po delší době zase důvod k radosti, byť můj blažený úsměv, že jaro je už tady, nebyl pod ochrannou rouškou vidět,“ říká Karel Makoň.

Co ptáky táhne domů? Prodlužující se den, teplota a sluníčko. To  vše jsou hlavní důvody, proč většina tažných ptáků přilétne ze zimoviště vždy, kdy má, i když nemají hodinky a kalendář. 

"Navíc podle delších vidliček bych si troufl tvrdit, že se jedná o samečky, kteří to musí v Dolanech u Plzně znát a pravděpodobně se tam někde ve stáji u sedláka i vylíhli. Ovšem jestli to studené počasí, které se k nám s prvním jarním dnem vrátilo, vůbec přežijí, je ve hvězdách. Uvidíme a věřte, že příroda není úplně hloupá a snad budou mít i vlaštovky trochu toho štěstí. Protože já léta věřím tomu, že nám lidem vlaštovky štěstí rozhodně nosí,“ uzavírá Karel Makoň.

FOTO:  Karel Makoň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24