QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Podnikatelé na Slovanské se bouří kvůli rekonstrukci. Po městu chtějí řešení

15.08.2019 9:56

Podnikatelům na rekonstruované Slovanské v Plzni už došla trpělivost. Kvůli problémům s vleklou stavbou vznikla dokonce iniciativa, která chce po městu kompenzace.

DSC_0388

Rekonstrukce Slovanské v Plzni odstartovala na začátku letošního roku a v podstatě hned od samého začátku přinesla problémy. Omezení, která se stupňovala, významně zasáhla do života tamních podnikatelů.

Nyní proto vznikla iniciativa ´Konec likvidací podnikání ve Slovanské´. Uskupení podnikatelů ze zasažené oblasti chce po městu mimo jiné urychlení stavebních prací, kompenzaci ve formě prezentace firem v Radničních listech nebo například slevu na spotřebě vody. V případě, že k tomu nedojde, chtějí věc řešit právní cestou.

K výzvě se oficiálně vyjádřilo také město a vypadá to, že minimálně ohledně stavebních prací by se mohlo blýsknout na lepší časy. Podle původních plánů má rekonstrukce definitivně skončit na jaře příštího roku.

"Víme, že stavba a s ní spojená dopravní omezení komplikují život občanům a zejména pak místním živnostníkům a podnikatelům. Rozhodně nás to netěší, oprava tramvajové trati je ale opravdu nutná. S podnikateli z oblasti Slovanské ulice se scházíme, hovoříme s nimi, informujeme je o tom, jak pokračuje rekonstrukce a jaké jsou termíny stavby, a to i rozesíláním osobních e-mailů. Nyní jednáme o uspíšení stavebních prací, což se s největší pravděpodobností podaří. Vedle toho také zvažujeme možnost marketingové podpory města daným živnostníkům," reaguje město na výzvu podnikatelů.

Ke konkrétním bodům uvedeným ve zveřejněné výzvě iniciativy Konec likvidací podnikání ve Slovanské uvádí město Plzeň:

  • V současné době projednáváme se všemi zainteresovanými institucemi možnost od 16. září úplně uzavřít Slovanskou ulici v úseku Částkova – nám. Milady Horákové (před křižovatkou s Malostranskou), což by vedlo k urychlení stavby a jejímu dokončení do konce roku 2019. V případě, že silniční správní úřad úplnou uzavírku schválí, bude do 15. září hotová tramvajová trať směrem z centra a jízdní pruh v úseku od Sladkovského po Částkovu ulici – tedy bude splněno to, co zástupci iniciativy Konec likvidací podnikání ve Slovanské požadují.
  • Možnost kompenzace formou prezentace v Radničních listech musí projednat Redakční rada Radničních listů. Ta dle schváleného statutu vytváří a sestavuje jednotlivá vydání zpravodaje. Dále také koriguje obsah aktuálního čísla a navrhuje obsahovou podobu nadcházejícího čísla a zodpovídá za formální a obsahovou stránku jednotlivých vydání Radničních listů dle schválené koncepce. Vzhledem k tomu, že o prázdninách Radniční listy nevycházejí a redakční rada od června nezasedala, uskuteční se první možné jednání redakční rady, na němž může být možnost kompenzace projednána, dne 23. srpna 2019. O nutnosti zachovat tento postup byli podnikatelé opakovaně informováni. 
  • Co se týká požadovaného vyřešení padesátiprocentní slevy na spotřebě vody, bylo podnikatelům na setkání s vedením města doporučeno zástupci Vodárna Plzeň, aby si podali žádost o možnou slevu k úlevové komisi Vodárny Plzeň.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24