QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY
19.03.2024 13:15
V úterý 19. března měla redakce QAPu možnost nahlédnout pod pokličku BLIK BLIK festivalu. Na co se návštěvníci mohou těšit? Jak bude akce probíhat? Jak vypadá instalace v Muzeu církevního umění? Čtěte v článku.
19.03.2024 12:21
19.03.2024 8:11
Připraven je pestrý program!
Podzimní mlsání. Čokoládový moučník s jablky je luxusní volba
17.11.2019 12:59
Čokoláda vždy pohladí po duši. V kombinaci s jablky s výsledkem lahodného moučníku jde pak o maximální chuťový zážitek. S tímto receptem nadchnete každou návštěvu!
Na přípravu budete potřebovat (množství je uvedeno na formu velkou cca 28-30cm nebo menší plech s vyšším okrajem 30x20 cm):
Korpus:
5 vajec
200g cukru krupice
1 vanilínový cukr
200ml rostlinného oleje
1PL rumu
250g hladké mouky
30 g holandského kakaa
1 balení prášku do pečiva
špetka soli
Krém
6 jablek
100 ml vody
150 g krupicového cukru
3 lžíce rumu
100 g hořké čokolády
200 g másla
Poleva
100 g hořké čokolády
50 g másla
1 lžíce oleje
Postup přípravy receptu:
Nejprve připravíme korpus. Vyšleháme vejce s cukry, pak přilijeme rum a olej. Dále k tomu prosejeme mouku, kakao, špetku soli a kypřící prášek. Vše vyšleháme dohladka. Těsto vlijeme do formy a dáme péct do trouby vyhřáté na 180C na cca 30 minut. Zkoušíme špejlí, zda je korpus propečený. Hotový korpus dáme vychladnout.
Jablka zbavíme jadřince, oloupeme, na nahrubo nastrouháme do kastrůlku, přilijeme vodu, rum a vsypeme cukr. Vaříme doměkka. Jablka rozmixujeme tyčovým mixérem a vmícháme máslo a čokoládu. Zahřejeme a necháme vše rozpustit. Odstavíme a necháme vychladnout.
Korpus rozřízneme podélně na poloviny, spodní opět upevníme do formy a horní díl rozdrobíme najemno do jablečné směsi. Vše důkladně promícháme a naneseme na korpus. Dobře uhladíme. Vložíme do lednice alespoň na hodinu a pak zalijeme čokoládovou polevou.
Nejlepší bude, když moučník vrátíte do lednice a do druhého dne si ho nebudete všímat a necháte ho uležet. Ale postačí i tak 3 - 4 hodiny.
Foto a recept: V kuchyni vždy otevřeno, https://inkitchenopen.blogspot.com / Andrea Motlíková
SDÍLEJTE ČLÁNEK