QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Pozor na cukrovinku z Polska! Může být nebezpečná pro alergiky na lepek

04.05.2019 18:01

Státní zemědělská a potravinářská inspekce varuje před cukrovinkou, která obsahuje více lepku, než uvádí na obalu! Potravina tak může způsobit zdravotní potíže lidem s alergií.

untitled
untitleduntitled (1)

Potravinářská inspekce zjistila nevyhovující cukrovinku, mandarinkové marschmallow. Potravina obsahuje 30x více lepku, než je stopové množství, které deklaruje na obalu!

Jedná se o „Vangusto MANDARINKOVÉ MARSHMALLOW“ v balení 200g. "Analýza SZPI u odebraného vzorku prokázala přítomnost lepku v koncentraci 1 638 miligramů na kilogram (mg/kg). Výrobce na obalu uvedl informaci ,Výrobek může obsahovat stopové množství lepku'. Zjištěná koncentrace lepku v potravině byla více než 30x vyšší, než je množství uznatelné jako ,stopy'," uvedl tiskový mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Spotřebitelé byli klamáni uvedením nepravdivé informace na obalu. "Potravina tak může způsobit zdravotní komplikace osobám s alergií a intolerancí na lepek. SZPI důrazně doporučuje uvedené skupině spotřebitelů, aby předmětnou šarži potraviny nekonzumovali," dodává Pavel Kopřiva.

Cukrovinka má datum minimální trvanlivosti do 12. 06. 2019 a jejím výrobcem je společnost Z.P.H.U. „Vangusto“ Zygmunt Podlewski, ul. Wieluńska 126 A, 98-330 Pajeczno, Polsko.

Inspekce zahájí s kontrolovanou osobou správní řízení o uložení pokuty.

FOTO: SZPI

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24