QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Pozor na klíšťata! Pro příští dny platí vysoké stupně aktivity

10.07.2019 13:57

Aktivita klíšťat je aktuálně na vysokém stupni. Ze škály rizika je hodnota momentálně na stupni číslo osm. Pozor bychom si měli dávat zejména při výletech do přírody!

ilustrační foto_QAP foto (7)

Český hydrometeorologický ústav varuje kvůli vysokému stupni aktivity klíšťat a upozorňuje na opatření, která bychom měli podniknout před návštěvou přírody.

Až do čtvrtka je aktuálně aktivita klíšťat na osmém stupni. Následně sice klesne od pátku a během víkendu na stupeň sedm, nicméně i to je stále vysoké riziko.

Termín "aktivita klíštěte" lze zjednodušeně popsat jako podíl klíšťat, která jsou připravena k napadení hostitele, na celkové populaci klíštěte v dané lokalitě. To znamená, že čím větší je počet takto "aktivních" klíšťat, tím vyšší je i prezentovaný stupeň rizika.

Typickým biotopem klíštěte jsou listnaté a smíšené lesy a porosty křovin s bylinným patrem, zejména jejich okraje, dále porosty na okrajích vodních toků. Často se klíšťata vyskytují i v parcích, zahradách a na neudržovaných pastvinách. Výrazně méně jich je v jehličnatých lesích, hlavně jsou-li bez podrostu, a v kamenitém prostředí s minimem porostu.

Preventivní opatření jsou jasná. Zejména jde o použití repelentu před každou procházkou do přírody. Dále se nedoporučuje vstupovat volně do listnatých a smíšených lesů. Doporučuje se spíše pohyb po sušších zpevněných cestách, kde se klíšťata tolik nevyskytují. Večer a ráno by jste neměli zapomínat na  prohlídku těla a popřípadě vynaložit maximální snahu o co nejrychlejší a nejopatrnější odstranění klíšťat z vašeho těla.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24