QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Prázdninová štafeta zavede účastníky do Brd i k sousedům

25.06.2020 8:04

Léto v tomto roce stráví v Česku mnohem více lidí než jindy. Mohou se zapojit do oblíbené soutěžní Prázdninové štafety Plzeňského kraje o ceny.

34

Letos se Prázdninová štafeta koná už po sedmnácté. Soutěžit mohou účastníci do 18 let, ale je to akce spíše pro rodiny s dětmi.

Soutěž nabízí 50 turistických cílů, mezi nimiž jsou hodně známé památky, hrady a zámky v regionu, ale také nové naučné stezky, rozhledny nebo zajímavé přírodní útvary.  A protože řada rodin musí po pandemii šetřit více, než v jiných letech, zařadili pořadatelé do soutěže řadu míst bez vstupného.

Několik cílů je nově v Brdech, které představují stále něco nového a neokoukaného. "V Brdech nebo v jejich okolí je pět soutěžních míst. Nad Rokycany lze vystoupat na rozhlednu na Kotli. Komu by se rozhledy neomrzely, měl by soutěžit i ve Spáleném Poříčí na nové Šťastné věži. O rozhledy není nouze ani v okolí Padrťských rybníků - dvou perel Středních Brd. Rozhled v poněkud jiném smyslu slova nabízejí i poslední dvě s Brdy spjatá soutěžní místa - Muzeum Středních Brd ve Strašicích a Podbrdské muzeum v Rožmitále pod Třemšínem. To je zároveň ´ochutnávkou´ Středočeského kraje v Prázdninové štafetě,“ říká za organizátory Eva Mertlová z krajského úřadu.

"Ochutnávky" jsou celkem čtyři, každá v jednom regionu sousedícím s Plzeňským krajem. Pořadatelé vybrali už zmíněné Podbrdské muzeum v Rožmitále, Karlovarsko zastupuje naučná stezka Kladskými rašeliništi, jižní Čechy Muzeum čokolády a marcipánu v Táboře a Bavorsko Historický park v Bärnau.

Jak se do soutěže zapojit? Přihlásit se lze kdykoliv od 27. června do konce prázdnin na webových stránkách Prázdninové štafety. Vše potřebné najdou soutěžící zde.

"Při návštěvě každého cíle se soutěžící vyfotí na nádvoří či uvnitř navštíveného objektu případně u cedule na turistické trase a snímek pošle prostřednictvím webových stránek kdykoliv během trvání soutěže. Všichni soutěžící, kteří splní daný limit patnácti navštívených cílů, budou zařazeni do slosování. Patnáct šťastlivců se může těšit na odměnu. Ale při dosažení patnácti cílů se nemusí končit, pro toho, kdo navštíví nejvíc míst, čeká zvláštní cena,“ říká Eva Mertlová.

Hlavní cenou je rodinný zájezd, druhou vyhlídkový let nad Plzeňskem. Vyhlášení výsledků a předání cen nebude letos na veletrhu ITEP, jak bývalo dosud zvykem, ale v Centru robotiky při programu připraveném speciálně pro vítěze Prázdninové štafety.

Pořadateli soutěže jsou Plzeňský kraj, spolek Dobroslav, Euronova a Zoo Plzeň.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24