QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Před finančním úřadem se tvoří dlouhé fronty. Není to nutné!

25.03.2020 11:34

Několika desítek metrů dosahovala ve středu 25. března fronta před finančním úřadem v Plzni. Své daňové záležitosti ale mohou občané řešit i jinými způsoby. Přinášíme jejich přehled.

22

Finanční správa omezila od pondělí 16. března 2020 úřední hodiny finančních úřadů a územních pracovišť na pondělí a středu od 8.00 do 11.00 hodin. Na pracovišti v Plzni je v toto dobu přístupná jediná pokladna pro platbu daní v hotovosti.

Ve středu 25. března se proto před finančním úřadem v Plzni vytvořila dlouhá fronta, která těsně po otevření budovy v 8 hodin ráno dosahovala několika desítek metrů. Řada příchozích navíc ihned odcházela. "Vypadá to, že bych tu stála hodně dlouho, někteří lidé ve frontě ani nedodržují rozestupy,“ nebudu riskovat, že se nakazím a raději pošlu vše poštou, řekla nám žena, která chtěla v podatelně odevzdat oznámení o změně registračních údajů.

"V této souvislosti bych ráda apelovala na daňové poplatníky, aby v maximální možné míře komunikovali se správcem daně elektronicky nebo písemně. Daňové přiznání mohou podat elektronicky i ti poplatíci, kteří nemají datovou schránku nebo zaručený elektronický podpis. Ze stránek http://www.daneelektronicky.cz lze přiznání odeslat a do pěti dnů zaslat na finanční úřad podepsaný tzv. e-tiskopis, což je jakési potvrzení, že uvedené přiznání poslal opravdu poplatník sám. V papírové formě je možné formulář nebo jakoukoli jinou korespondenci správci daně zaslat i běžnou poštovní zásilkou, tedy bez nutnosti návštěvy pobočky pošty,“ radí Michaela Hošťálková, mluvčí Finančního úřadu pro Plzeňský kraj.

"Zaplatit jakoukoli daňovou povinnost je v této době nejvhodnější bezhotovostním převodem, čísla účtů a předčíslí jsou k dispozici na webu Finanční správy v sekci Placení daní - https://www.financnisprava.cz/cs/dane/placeni-dani,“ dodává mluvčí.  

Ministerstvo financí ve spolupráci s Finanční správou připravilo také úpravy termínů podání daňových přiznání a plateb daní, aktuální informace k opatřením v souvislosti s nouzovým stavem kvůli koronaviru jsou dostupné na stránkách Finanční správy https://www.financnisprava.cz/cs/financni-sprava/media-a-verejnost/nouzovy-stav

Výběr nejčastěji využívaných opatření:

-daňoví poplatníci nemusí podávat daňové přiznání k dani z příjmů právnických osob, k dani z příjmů fyzických osob a vyúčtování srážkové daně do termínu 1. dubna 2020. Postačí, pokud toto přiznání podají nejpozději do 1. července 2020. Toto platí zcela automaticky bez žádosti.

-poplatníci platící daň z nabytí nemovitých věcí, jejíž splatnost nastane v období od 31. 3. 2020 do 31. 7. 2020, mohou podat daňové přiznání a daň zaplatit  nejpozději dne 31. 8. 2020. Toto platí zcela automaticky bez žádosti.

-promíjí se automaticky první pololetní nebo druhá čtvrtletní záloha splatná ke dni 15. 6. 2020 všem poplatníkům daně z příjmů fyzických osob a daně z příjmů právnických osob, kterým vznikla tato zálohová povinnost. O zrušení zálohy, tj. první pololetní či druhé čtvrtletní, není třeba žádat,  placení této zálohy je automaticky prominuto.

FOTO: čtenář QAP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24