QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Přestavba Zátiší se blíží! Vzniknou skoro dvě stovky nových bytů - VIZUALIZACE

15.08.2018 13:02

Zátiší v Plzni čeká radikální přeměna. Stará zástavba ulic Línská a Kreuzmannová půjde k zemi a nahradí ji nové domy se skoro dvě stě byty. Podívejte se na VIZUALIZACI!

3
31547628

Lokalitu Zátiší v Plzni čeká radikální změna. Projekt revitalizace a kompletní přestavby je těsně před startem. Už letos začne stěhování obyvatel do náhradních bytů. Následovat bude demolice staré zástavby a budování nových domů s víc jak 190 byty. Ty budou určené pro seniory, hendikepované občany i mladé rodiny.

Projekt zahrnuje území 4,14 hektaru kolem ulic Línská a Kreuzmannova. Cílem je nahradit chátrající bytové domy moderním komunálním bydlením. Původních 23 domů s 92 byty bude zbouráno a místo nich město postaví 18 nových domů se 192 bytovými jednotkami. Projekt za celkem zhruba 310 milionů korun včetně DPH je rozdělen do tří etap.

"V Zátiší nabídneme kvalitní komunální bydlení pro seniory, hendikepované občany i mladé rodiny. Kromě výrazné změny úrovně bydlení se změní sociální složení obyvatel. Dnes se tam koncentruje velké množství lidí ohrožených sociálním vyloučením, což považujeme za nepříznivý stav. Revitalizace tento nepříznivý vývoj zastaví a omezí rizika vzniku segregace,“ přiblížil primátor Martin Zrzavecký.

"Stejně jako jiná česká města se i Plzeň potýká s koncentrací obyvatel pobírajících sociální dávky ve vybraných lokalitách. Mezi místa s největší dynamikou sociálních změn patří Zátiší. Realizace projektu revitalizace lokality a výstavby městského bydlení s doprovodem sociálních a dalších služeb je zatím v Česku unikátním počinem. Povede nejen k lepšímu využití potenciálu pozemků vlastněných městem, ale zejména nabídne kvalitní komunální bydlení pro široké sociální spektrum občanů města. Plzeň tímto projektem zastaví nepříznivý vývoj a omezí rizika vzniku segregace v lokalitě Zátiší. Zároveň se město zavazuje nevytvářet nová místa segregace, pouhým přeskupením obyvatel pobírajících dávky v hmotné nouzi do jiných částí města. Projekt se může stát následováníhodným příkladem nabídky dostupného a sociálního bydlení, prevence segregace a podpory sociálního začleňování,“ zhodnotil projekt Luděk Sýkora z Katedry sociální geografie a regionálního rozvoje Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Charakter zástavby se nezmění, nové domy budou ve stylu těch současných...

Bytové domy v Zátiší mají typický design. I nová zástavba tak bude v podobném stylu, aby nenarušila charakter oblasti. Kromě domů vznikne pro obyvatele i další zázemí a služby. "Kromě bydlení tam budou prostory pro obchod i dostatek parkovacích míst, stejně tak tam nabídneme sociální služby a prostory pro komunitní aktivity,“ uvedl David Šlouf. Místní obyvatelé jsou s projektem seznámeni, 14. srpna se uskutečnilo setkání přímo na místě, do schránek dostali letáky s informacemi a kontakty, kam se mohou obracet s dotazy.

5

Osmnáct nových bytových domů nahradí stávajících 23 objektů, které jsou ve špatném technickém stavu a budou zbourány. Nové domy nabídnou přes 190 bytů. "Postaveno bude 89 bytů 2kk a 106 bytů 1kk. V každém domě budou v I. nadzemním podlaží 3 byty (jeden 2kk a dva 1kk) a ve II. a III. nadzemním podlaží bude vždy po 4 bytech (dva 2kk a dva 1kk). V jednom domě bude 11 bytů, z toho pět 2kk a šest 1kk,“ přiblížil radní David Šlouf. Rozměry bytů budou 2kk ca 46 m2 a 1kk ca 32 m2. V přízemí některých domů budou místo bytů nebytové prostory pro služby. Záměrem je doplnit existující projekt o výstavbu dalšího bytového domu s většími byty 3kk nebo 3+1 pro rodiny s dětmi. Tím se zvýší rozmanitost bytového fondu a demografická různorodost místních obyvatel.

Výstavba bude realizována postupně ve třech etapách, aby se zatížení výstavbou a stěhování obyvatel rozložilo v čase. "Pečlivě zvažujeme otázku budoucího bydlení současných obyvatel. Všem bydlícím, kteří nedluží na nájemném a řádně plní své povinnosti nájemce, nabídneme náhradní byt s tím, že občanům, kteří zde bydlí dlouhodobě, nabídneme možnost volby, a to zda chtějí zůstat v lokalitě v nových bytech, nebo se přestěhovat do městského bytu jinde v Plzni. Samozřejmě za dodržení příslušné směrnice a instrukcí města Plzně,“ doplnil Zdeněk Švarc, vedoucí bytového odboru magistrátu. V první etapě vznikne 82 ze 192 bytů.

Pokud vše půjde ideálně a bez problémů, mohla by být celá lokalita kompletně přestavěná koncem roku 2021.

Zdroj vizualizace: Magistrát města Plzně

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24