QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Při letošních Slavnostech svobody vyjede opět oblíbený konvoj vozidel

20.04.2022 14:43

Po dvou letech absence kvůli covidové pandemii opět vyjede při oslavách osvobození tradiční a velmi oblíbený Convoy of Liberty.  Historická vojenská vozidla čeká opět tradiční trasa.

DSC_0116

Na 250 kusů historické vojenské techniky se v letošním roce představí v tradičním konvoji. Convoy of Liberty vyjede v neděli 8. května v 11 hodin. Jeho trasa bude opět tradiční, seřadiště bude v Sukově ulici, vozidla následně projedou po Klatovské třídě přes sady Pětatřicátníků na náměstí Republiky. Právě konvoj bývá největším lákadlem oslav osovobození v Plzni.

Slavnosti svobody letos proběhnou od 5. do 8. května. Plzeň si akcí připomene výročí konce druhé světové války a osvobození západních Čech americkou armádou. V letošním roce se bude konat již 33. ročník této akce.

V uplynulých letech kvůli pandemii proběhly oslavy on-line. Letos by znovu měli být přítomni i někteří veteráni, kteří se podíleli na osvobozování západních Čech v květnu 1945. Bohužel některé veterány už v Plzni nikdy neuvidíme. Letos v dubnu zemřel James Herbert Cavanaugh Duncan, který přijížděl často na plzeňské slavnosti. Výraznou tváří oslav býval pravidelně i americký veterán Earl Ingram, který zemřel vloni v létě ve věku 99 let.

Slavnosti letos nabídnou kromě konvoje vojensko-historický program v sadovém okruhu, k vidění budou vozidla těžké a lehké obrněné techniky, mezi nimi plně pojízdný střední tank Sherman M4A4 a průzkumné automobily Ford M8, polopásové halftracky nebo těžký tahač Diamond. Program bude i v nové lokalitě U Ježíška, Armáda ČR se bude prezentovat v Lobzích, proběhnou tradiční vzpomínkové akty a kulturní program na náměstí Republiky.

ilustrační foto

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT