QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Proč a jak investovat do dluhopisů v roce 2022?

17.05.2022 15:11

Doslechli jste se o tom, že dluhopisy jsou v současné době atraktivní investicí, a zjišťujete si proto o nich více informací? Pak čtěte dále, protože právě v tomto článku naleznete odpovědi na svoje otázky.

financial-g3d360b13d_1920

Proč a jak investovat do dluhopisů v roce 2022? Doslechli jste se o tom, že dluhopisy jsou v současné době atraktivní investicí, a zjišťujete si proto o nich více informací? Pak čtěte dále, protože právě v tomto článku naleznete odpovědi na svoje otázky.

Co je to dluhopis?

Dluhopis je cenný papír. Jak již z českého názvu tohoto cenného papíru vyplývá, prodejem dluhopisu se jedna strana upíše k dluhu vůči straně druhé.

Emitent, který dluhopisy vydává, výměnou za ně dostane peníze. Tyto peníze jsou půjčkou. Věřitel (strana, která finance zapůjčila) zase výměnou za vložené prostředky dostává dluhopis, ke kterému se vážou určité podmínky. Z jeho titulu plyne, že emitent (resp. dlužník) musí finanční obnos po uplynutí určité doby vrátit. Věřitel navíc získá za poskytnuté peníze úrok. Někdy se dluhopisy označují také jako bondy či obligace, zejména v odborněji laděné literatuře.

Dluhopisy nejčastěji emitují státy a korporace – poté jde buď o tzv. státní, či korporátní dluhopisy.

Zatímco státní dluhopisy jsou obecně považovány za cenné papíry s nízkou mírou rizika (přestože se najdou výjimky), v případě korporátních dluhopisů situace tak jednoznačná není.

Bavíme-li se o velkých nadnárodních firmách s mnohaletou historií a stabilní finanční situací, můžeme i jejich dluhopisy označit za cenné papíry s nízkou mírou rizika.

Dluhopisy ale může vydat i malá lokální firma bez historie a realistického podnikatelského plánu. V těchto případech často celý byznys končí krachem a věřitelé mnohdy přicházejí i o celou vloženou částku.

Proč jsou dluhopisy v současné době populární?

Dluhopisy v posledních letech mezi Čechy rostou na oblibě. Zčásti je tomu tak díky jejich pověsti (téměř) bezrizikového cenného papíru, který nabízí zajímavé zhodnocení prostředků.

Lze prostřednictvím nich ochránit úspory před inflací. Doslova to platí zejména v případě tzv. protiinflačního dluhopisu, který emitovala Česká republika a který si mohli koupit její občané.

Rostoucí popularity dluhopisů bohužel zneužilo mnoho „podnikatelů“, kteří emitovali vysoce rizikové dluhopisy. Následně však nedokázali naplnit proklamovaný podnikatelský záměr. Firmy zbankrotovaly a tisíce věřitelů přišly v součtu řádově o miliardy korun. Z toho důvodu se těmto obligacím přezdívá prašivé dluhopisy.

Jak investovat do dluhopisů?

Existuje mnoho způsobů, jak do bondů investovat. Prodej státních dluhopisů a korporátních dluhopisů velkých firem zpravidla zprostředkuje velká finanční instituce – například banka či investiční společnost. Mnohé dluhopisy jsou i veřejně obchodované na burze.

V případě malých a středních firem mohou být dluhopisy prodávány napřímo nebo skrz menší zprostředkovací finanční společnost, která se touto činností zabývá.

foto: Pixabay

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24