QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Prokopávku čeká radikální proměna! Přestavba začne letos - VIZUALIZACE

05.03.2019 11:49

Sportovní areál Prokopávka v Plzni se dočká radikální přeměny. Už letos má začít revitalizace za zhruba dvě stě milionů. Z chátrajícího areálu vznikne nové sportovní centrum.

I.etapa_prokopavka
12543I.etapa_prokopavkaI.etapa_prokopavka3I.etapa_prokopavka4I.etapa_prokopavka2II.etapa_nahledovka

Areál Prokopávka se po letech konečně dočká doslova přerodu do nového sportovního centra v Plzni. Město vypsalo výběrové řízení na firmu, která areál kompletně přestaví a zrevitalizuje. Stavba by měla trvat maximálně 20 měsíců a stát do 184,4 milionu korun bez DPH.

Radnice předpokládá, že práce začnou na přelomu letošního jara a léta, v první etapě zahrnou rozsáhlou rekonstrukci tří navzájem propojených budov ubytovny a tělocviční haly a nástavbu dvou podlaží s plochou střechou. V areálu vzniknou moderní restaurace, recepce i pokoje ubytovny, kanceláře, šatny, prostory pro wellness, sklady, společenská místnost a další. Nebude chybět nová in-linová dráha, nová malá tělocvična, parkoviště, fotbalové hřiště a podobně.

"Jsem přesvědčen, že tímto splníme přání mnoha Plzeňanů, zejména občanů z Lochotína a Bolevce, kteří po rekonstrukci Prokopávky volají už dlouho. Po skončení prací budou mít k dispozici skutečně moderní sportovně-relaxační areál,“ uvedl primátor města Plzně Martin Baxa. Provozovatelem sportovního areálu Prokopávka je od roku 2016 TJ Lokomotiva Plzeň, projekt má na starost Odbor správy infrastruktury Magistrátu města Plzně.

Podle prvního náměstka primátora Romana Zarzyckého bude proměna areálu a budov v něm komplexní. "V ubytovně A zrekonstruujeme všechna tři podlaží. V prvním zrevitalizujeme restaurační zařízení včetně zázemí restaurace, bude tam recepce, kancelář a technické zázemí. Ve druhém budou pokoje, každý s vlastním sociálním zázemím a dále prostory pro wellness a masáže. Ve třetím budou pouze pokoje s vlastním sociálním zázemím. Druhé a třetí podlaží bude vybaveno společnou kuchyňkou a sklady prádla. Budova dostane výtah,“ přiblížil Roman Zarzycký.

I.etapa_prokopavka3Ubytovna B vznikne na místě ubourané tribuny a bude nastavena do úrovně třetího podlaží. V prvním podlaží návštěvníci najdou převážně šatny s umývárnami. "Dále tam budou sklady správce sportoviště, sklady pro tělocvičnu, recepce pro zázemí sportoviště, šatny trenéra, šatny a sprchy rozhodčích. Ve druhém podlaží vzniknou tři kanceláře pro sportoviště, technická místnost vzduchotechniky, byt správce, šatny s umývárnami pro sportoviště, společenská místnost a VIP box s průhledem na velké fotbalové hřiště a průhledem do tělocvičny. Ve třetím podlaží budou umístěny jen pokoje ubytovny s vlastním sociálním zázemím,“ doplnil Roman Zarzycký.

Budova tělocvičny získá nový plášť. Fotbalové hřiště s hrací plochou 70 krát 105 metrů doplní čtyři střídačky, světelná tabule zobrazující skóre a fotbalové branky. "Součástí projektu je také parkoviště pro 59 osobních automobilů včetně sedmi míst pro osoby s omezenou schopností pohybu a jednoho parkovacího stání pro autobus. Počítá se s úpravou povrchu příjezdové komunikace, vznikne také nová malá jednopodlažní tělocvična o zastavěné ploše 471 metrů čtverečních a čtyři metry široká in-linová dráha o délce 302 metrů. Zbudována bude také přístupová ocelová rampa pro pěší v délce 122 metrů,“ uvedla Karolina Fric, vedoucí oddělení sportovišť. Upraveno bude i okolí areálu, jeho oplocení i technická infrastruktura.

"Napojení objektu na dopravní infrastrukturu se nezmění, pro příjezd do areálu využijeme hlavní vjezdovou bránu z ulice K Prokopávce a stávající asfaltovou komunikaci,“ dodal první náměstek.

Připravena je i druhá etapa přestavby za zhruba 80 milionů korun, jež by následně zahrnula výstavbu letní restaurace, vybudování dalších hřišť a kurtů, stavbu dřevěné vyhlídkové věže a další. To by se dělalo za plného provozu areálu.

II.etapa_nahledovka

Zdroj: Magistrát města Plzně

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24