QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Proměna Zátiší startuje. Po letech se v Plzni začnou stavět městské byty - FOTKY

18.02.2020 9:30

Plzeň začne ještě během února stavět po 15 letech městské byty. Na Zátiší vyroste 18 domů se 183 menšími byty. Kdy se do nich nastěhují první nájemníci?

7
743126

Celkem 18 domů se 183 byty o velikosti 1+kk a 2+kk vybuduje město na Zátiší do září roku 2022. Celkové náklady, které Plzeň pokryje téměř z poloviny příjmy z prodeje svých bytů na Sylvánu, tvoří 405 milionů korun. Byty budou určeny pro lidi, kteří získávají obtížně nájemní nebo vlastní bydlení na komerčním trhu.

"Po stavbě bytů na Sylvánu zhruba před 15 lety se jedná o náš největší projekt v bytové oblasti. Revitalizací čtyř hektarů kolem ulic Línská a Kreuzmannova reagujeme na nepříznivý vývoj v tomto místě, které je vnímáno jako problémové z hlediska kvality bytů i skladby obyvatel, s čímž souvisí riziko rezidenční segregace. Chátrající bytové domy nahradíme moderním komunálním bydlením pro seniory, hendikepované občany i například pro mladé rodiny,“ vysvětlil primátor města Martin Baxa.

V únoru začnou demoliční práce, proběhne také pyrotechnický průzkum a zasíťování, potom začne samotná stavba. V první etapě nechá město zbourat devět domů z celkových 23.

"Na Zátiší bydlelo přes dvě stovky občanů. Již v loňském roce bylo z celkového počtu 92 bytů vyklizeno 23 bytů, převážně z první etapy. V letošním roce máme vyčleněnou částku na Zátiší ve výši 136 milionů korun včetně DPH. Stavbu buduje Odbor investic Magistrátu města Plzně, který vysoutěžil dodavatele, a domy poté předá bytovému odboru,“ uvedl technický náměstek Pavel Šindelář.

Projekt počítá s maximálně třípodlažními bytovými domy, které obklopí zeleň. Vzniknou zde i nová parkovací místa.

"Nová zástavba nahradí současné polodřevěné typové domy, které zde byly vystavěné na začátku padesátých let. V budově byly vždy čtyři bytové jednotky velikosti 3+kk, na každém podlaží dvě. Výměra bytů byla kolem 50 metrů čtverečných. V bytech byly pro vytápění používány elektrické přímotopy nebo kamna na pevná paliva. Objekty jsou zcela za hranicí své životnosti a jejich rekonstrukce je prakticky nemožná. V konstrukcích současných domů je navíc azbest, nebezpečný odpad, který musíme zlikvidovat,“ připomněl Jaroslav Petrák z Odboru investic Magistrátu města Plzně.

Na Zátiší vyroste mimo jiné 18 bezbariérových bytů, 42 bytů pro seniory a handicapované, 56 startovacích bytů pro mladé rodinya  8 bytů pro osoby pečující o zdravotně postižené dítě. Celkem 20 bytů by mělo zůstat původním obyvatelům.

FOTO: město Plzeň

 

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24