Ptačí chřipka se objevila i na Plzeňsku! Veterináři utratili chov se 120 kusy drůbeže

02.12.2021 10:42

Státní veterinární správa informovala o výskytu ptačí chřipky na Plzeňsku. Nové ohnisko se nachází na jižním Plzeňsku v malochovu u Blovic. Uhynuly nosnice i kachny.

Kachna_pixabay

Nové potvrzené ohnisko ptačí chřipky se nachází v malochovu drůbeže ve Ždírci u Blovic na jižním Plzeňsku. Chovatelka nahlásila úhyn pěti kusů kachen a dvanácti nosnic.

„Drůbež před úhynem vykazovala příznaky typické pro ptačí chřipku, podobné příznaky i u části žijících ptáků. V chovu se původně nacházelo kolem 120 kusů drůbeže. Státní veterinární správa na místě provedla šetření, odebrala vzorky, přijala předběžná opatření a odeslala je k vyšetření do Státního veterinárního ústavu. V laboratoři byla potvrzena ptačí chřipka subtypu H5N1, v současné době se čeká na stanovení patogenity viru,“ uvedli veterináři.

Zbývající drůbež v chovu byla ve středu 1. prosince utracena. S ohledem na zjištěnou patogenitu viru bude okolo ohniska následně vymezeno ochranné pásmo a pásmo dozoru a budou přijata mimořádná veterinární opatření.

Stejný typ ptačí chřipky byl potvrzený také u osmi uhynulých volavek nalezených u Heřmanického rybníka na Českolipsku.

Ptačí chřipka je virové onemocnění postihující ptáky. Postihuje jak volně žijící ptáky tak i drůbež. Nemocná zvířata mají dýchací potíže, jsou otupělá, odmítají se pohybovat, ztrácí chuť a masivně hynou v průběhu jednoho až dvou dnů. Nemoc se přenáší především trusem nemocných ptáků.

V případě podezření nemoci kontaktujte soukromého veterinárního lékaře nebo krajskou veterinární správu.

 

foto: Pixabay

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24