QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Radní kraje je nakažena koronavirem. Řada lidí je proto v karanténě

26.03.2020 14:40

Nákaza koronavirem se potvrdila u jedné z členek Rady Plzeňského kraje. Osoby, které s ní přišly do styku, musely do karantény. To platí i pro hejtmana a ostatní radní.

1

Přesto, že rada kraje včetně hejtmana Josefa Bernarda a dalších zaměstanců je v karanténě, chod krajského úřadu nařízená opatření neohrozila. "Jsem v karanténě minimálně do pondělí příštího týdne. Cítím se naprosto zdráv," uvedl na svém facebookovém profilu hejtman Josef Bernard.

K pracovníkům v karanténě patří i mluvčí hejtmanství Alena Marešová. "Dnes mi zatelefonovali z hygienické stanice s tím, že jsem přišla do styku s osobou pozitivně testovanou na koronavirus. Ode dneška proto dodržuji karanténu, zítra mi udělají testy. Výsledky bych měla mít do dvou dnů. Budu se muset také hlásit u svého praktického lékaře. Karanténa potrvá do doby, než budu mít výsledky testů, což by mohlo být koncem týdne. Pokud bude vše v pořádku, karanténa skončí,“ sděluje Alena Marešová s tím, že s infikovanou osobou přišla do styku během jednání krajských radních 16. března. "To je už deset dní, přesto jsou testy nutné,“ dodává mluvčí.

Nakaženou osobou je radní Radka Trylčová. "Byla jsem pozitivně testována na nemoc COVID 19. Nemoc u mne zatím má naštěstí lehký průběh, takže se budu léčit v domácím prostředí, kde budu izolována. Po pozitivním testu jsem hygieniky informovala o všech svých kontaktech v kritické době. Ráda bych také poděkovala všem zdravotníkům i pracovníkům Krajské hygienické stanice za velmi vstřícný a profesionální přístup při mém vyšetření," uvedla radní na facebooku.

Karanténa se netýká všech pracovníků úřadu. Jisté je, že s nakaženou radní přišli do kontaktu všichni účastníci jednání rady, tedy celkem 16 osob. 

"Fungujeme ode dneška na telefonu, e-mailu. Porady probíhají formou telekonferencí,“ upřesňuje Alena Marešová.

Pracovníci úřadu, kteří v těchto dnech odvádějí nejvíce práce, například na odboru školství nebo odboru zdravotnictví, kde zajišťují dodávky ochranných pomůcek například pro zdravotníky a záchranáře, fungují bez omezení.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24