QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Region zasáhl silný vítr! Hasiči hlásí desítky výjezdů napříč krajem - FOTKY

30.09.2019 8:47     30.09.2019 14:48

Velmi silný vítr zasáhl Plzeňský kraj a vyslal do terénu hasiče na řadě míst. Vítr zesiloval už v průběhu noci. Hasiči nejčastěji zasahují u popadaných stromů. AKTUALIZOVÁNO!

7
7461235

Varování Českého hydrometeorologického ústavu před velmi silným větrem se potvrdilo. Plzeňský kraj vítr zasáhl už v noci z neděle na pondělí. Hasiči museli do terénu na řadě míst regionu.

"Zatímco včera jsme řešili jeden padlý strom, za dnešek je událostí již přes padesát. Nejvíce případů je na Klatovsku, Tachovsku a Domažlicku. Nevyhlo se to ale ani severnímu Plzeňsku," potvrdil mluvčí hasičů Petr Poncar v ranních hodinách.

Řádění větru se zatím naštěstí obešlo bez zranění. "Stromy padaly nejen do komunikací, ale také na železniční trať, nebo na rodinný dům, či na vozidlo. Zranění žádné neevidujeme. Jednotky stále vyjíždějí k novým případům," pokračuje mluvčí krajských hasičů.

Po desáté hodině dopoledne už bylo celkově víc jak sedmdesát výjezdů. "V současné době jednotka zasahuje mezi státní hranicí a železniční stanicíc Česká Kubice, kde došlo vlivem silného větru k pádu několika stromů na koleje," doplnil Petr Poncar. Kvůli popadaným stromům docházelo ke zpoždění také vlaků na trati Plzeň - Železná Ruda.

Počasí se podepsalo i na dodávkách elektřiny. Bez proudu se ocitli lidé zejména na Klatovsku a Tachovsku. Pokud se situace nezhorší, měly by být poruchy odstraněné ještě během pondělí.

Zásahy neustávaly ani v průběhu dne. "Od jedné hodiny ranní do jedné hodiny odpolední vyjeli hasiči v Plzeňském kraji k téměř devadesáti událostem v souvislosti s větrným počasím. Stále platí, že nejvíce postiženými oblastmi jsou Klatovsko, Tachovsko a Domažlicko," okomentoval situaci odpoledne mluvčí hasičů.

Počet zásahů ale narůstal i nadále. "K původním oblastem Klatovska, Tachovska a Domažlicka se přidalo 8 událostí na Plzni - jihu a 12 na Plzni - severu. V okrese Plzeň - město šlo o dva případy a na Rokycansku o tři," vypočítává Petr Poncar.

Výstraha meteorologů kvůli velmi silnému větru platí pro celý Plzeňský kraj až do pondělní 20. hodiny večer.

FOTO: HZSPK

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24