Registr dárců slaví 2000 transplantací kostní dřeně

06.06.2022 6:08

V registru je tisíce dobrovolníků, ale každý se počítá. Statisticky je třeba 120 dárců na 1 zachráněný život. Co dalšího nám prozradila Klára Conková z Českého národního registru dárců? Najdete v článku!

WMDDleai-690x480

Český národní registr dárců dřeně zprostředkoval 2000 transplantací. Ročně se do registru zapíše 10 tisíc dobrovolníků. Covidové období však srazilo dárce na polovinu. Jak proces darování probíhá a jak funguje databáze, nám prozradila Klára Conková z Českého národního registru dárců dřeně.

Český národní registr dárců dřeně sídlí v Plzni a má 60 poboček po celé republice. „Dobrovolník k nám přijde, vyplní dotazník, sestřička odebere 2 ml krve a je v databázi,“ vysvětluje Conková a dodává: „Dobrovolníci jsou stále potřeba, databázi je nutné neustále obnovovat. V 60 letech se totiž dárce vyřadí. Je to takový koloběh.“

Způsoby darování jsou dva. To, jak odběr proběhne, rozhoduje sám dárce. „Jeden z možných způsobů odběru je v narkóze, z kosti pánevní. Druhá, modernější metoda probíhá tak, že z jedné ruky odchází krev a přes separátor se vrací do druhé ruky. Tento proces trvá 3 až 4 hodiny,“ upřesňuje Conková.

Databáze registrů dárců jsou propojené po celém světě a i to umožnilo darovat dřeň 2000. pacientovi. „Mladý dobrovolník z našeho registru daroval svoje krvetvorné buňky osmiletému dítěti do jiného evropského státu. Dítě trpí těžkým útlumem krvetvorby,“ říká Klára Conková.

V Plzni je možná registrace ve FN Bory i Lochotín. S Českým národním registrem dárců dřeně se můžete potkat ale i v terénu. „Pořádáme akce, kdy náborový tým jede na kulturní události, jako třeba Hrady CZ, kde se potkávají s mladými lidmi,“ upřesňuje Conková a dodává: „V terénu se neodebírá krev, ale vytřou se ústa štětičkou. I z toho jsme schopni získat transplantační znaky.“

Kulturní akce, kde se můžete do registru zapsat a další potřebné informace naleznete zde.

 

ilustrační foto Český národní registr dárců dřeně

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24