Rekonstrukce rokycanské sokolovny! Podívejte se na vítězné návrhy

18.04.2021 16:08

Budova sokolovny v Rokycanech je v havarijním stavu a od roku 2016 je uzavřen hlavní sál i přilehlé salónky. Z budovy by ale mělo vzniknout nové kulturní centrum, pomoci má architektonická soutěž.

rok rok
rok1 cena1. cena Rusina Frei1. cena Rusina Frei21_cena2. cena – Ing. arch. Tomáš Hanus_12. cena Ing. arch. Tomáš Hanus_32. cena Ing. arch. Tomáš Hanus3. cena BY architects3. cena BY architects_13. cena BY architects2

Budova sokolovny v Rokycanech je stará přes sto let. Je ale v havarijním stavu, do stropů zatéká a objekt je napaden dřevomornkou a hnilobou. Na revitalizaci sokolovny vyhlásilo město Rokycany architektonickou soutěž. Ta má v současné době již vítěze.

Architekti měli téměř pět měsíců na to, aby zpracovali své soutěžní návrhy. Návrhy byly poprvé představeny v polovině března, porota z nich pak vybrala vítězné. V dubnu rozhodnutí poroty shválila rada města. Nyní bude město jednat s vítězem soutěže ev. dalšími v pořadí. Celkem 12 ze 14 soutěžních návrhů splnilo hodnotící kritéria. Většina z návrhů zachovává i historickou hodnotu nynější budovy.

V soutěži nejlépe uspěla firma Rusina Frei, s.r.o., která získala 1. cenu.

Porota považuje tento návrh za jedno ze dvou nejlepších řešení vzešlých ze soutěže. Návrh citlivě vstupuje do stávajícího prostředí, zachovává a renovuje celou budovu staré sokolovny, kterou prostorově v maximální míře využívá. Místo přístaveb ze 70. let minulého století vzniká přístavba nová, která citlivým způsobem navazuje na historickou budovu,  působí důstojně vzhledem k místu, na kterém se nachází, kultivuje a oživuje plochu v blízkosti centra města. Z hlediska urbanismu návrh nevytváří z žádného směru bariéru. Velmi zdařilé je dispoziční řešení, vzniklé prostory jsou přehledné, jasné a nejsou předimenzované. Vítězný návrh nabízí propojení obou sálů a využití celého prostoru společně. Vhodné je i umístění restaurace směrem do ulice Svazu bojovníků za svobodu, která zde oživuje nároží budovy. Porota oceňuje splnění finančních požadavků zadavatele. Sporná může být šikmá plocha nově vytvořeného náměstí. Zejména jeho dimenze v návaznosti na podélné vyrovnávací schodiště souběžné s ulicí Jiráskovou.  

Doporučení poroty: vzhledem k maximální kompaktnosti bude v rámci dopracování návrhu třeba prověřit dostatečnou kapacitu skladových, pomocných a technických prostor včetně prostorového řešení uložení elevace hlediště. Detailní řešení venkovních prostor.

foto: https://rokycany.cityupgrade.cz/

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24