QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Rezervace na očkování kolabuje, po hodině byla kapacita termínů naplněna

15.01.2021 9:52     15.01.2021 13:30

Dlouho očekávaný den začal. Ručičky ukázaly 8:00 hodin a v tu chvíli se spustil Centrální rezervační systém k plošnému očkování proti této nákaze.

IMG_1496

Mezi lidmi nad 80 let je o očkování proti covidu-19 velký zájem. Problém ovšem vidí v možnosti samotné registrace. "Chci se nechat očkovat, pořád jsem aktivní důchodce, chodím si sama nakupovat, občas hlídám pravnoučata. S počítačem ale tak neumím. Mám ho doma, prohlédnu si fotky, co mi pošlou děti, ale víc neumím. Syn proto říkal, že za mnou v pátek brzo ráno přijede a na očkování mě zaregistruje," uvedla jednaosmdesátiletá žena z Plzně.

Ukazuje se, že rodina této seniorky nebyla jediná, která se do systému v pátek 15. ledna přihlásila. "Za první hodinu provozu rezervačního systému se zaregistrovalo přes 44 000 lidí a bylo vytvořeno 2 000 rezervaci na očkování. Jen co přijdou nové vakcíny budou otevřené i další nová místa pro registraci na očkování," uvedla Chytrá karanténa. O pořadí rozhoduje čas přihlášení a zájem o konkrétní očkovací centrum, které si senior vybere. První termíny některá centra vypíšou o víkendu, další podle volné kapacity.

Po spuštění systém ale kolaboval, byl přetížený, lidé se nemohli dovolat na linku 1221. Zpoždovalo se také zasílání potřebných PIN kódů pro registraci.

V současné době je možné se k očkování stále registrovat, termín ovšem nedostanete. Kolem deváté hodiny ranní, tedy po hodině, co byla registrace spuštěna, byly volné termíny pro očkování proti covidu-19 plné.

Lidé si stěžovali, že dlouho čekali na potvrzovací SMSky. Premiér Andrej Babiš ale kritiku systému odmítá, bylo prý předem jasné, že systém zažije nápor. „Systém nezkolaboval, jak někteří tvrdili, ale byl přetížen. Problémy s rozesíláním SMS zpráv jsou  věcí operátorů. Jestli někdo mluvil s operátory, nebo ne, na to já neumím odpovědět,“ řekl Babiš.

Foto: FN Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24