Rokycanská transfuzka letos přijala krev od nejvíce dárců za poslední tři roky

26.12.2021 11:19

Dárcovství krve poznamenala v letošní roce stejně jako vše ostatní pandemie koronaviru. Na počátku roku a na počátku jarní vlny chodili dárci méně.

Odběr krve v Rokycanech_NPK

Za rok 2021 provedlo rokycanské transfuzní oddělení 2722 odběrů krve, což je nejvíce za poslední tři roky. „Věříme, že se příští rok bude číslo opakovat. Letos jsme totiž také zaevidovali 111 nových dárců - prvodárců, což je nejvíc za posledních deset let. Všem, kteří letos přišli darovat krev, aby pomohli někomu jinému se uzdravit, moc a moc děkujeme. Máme prostě samé skvělé dárce!" vzkazuje primářka hematologicko-transfuzního oddělení Rokycanské nemocnice Miroslava Padrtová. 

Před létem pak dárcovství zbrzdilo očkování, neboť těsně po vakcinaci ať už první nebo druhou dávkou není možné krev darovat. Na podzim ale chodilo opět velké množství dárců. 

Rokycanská transfuzka provedla poslední letošní oběry v minulém týdnu. Ke konci roku probíhá tradičně malování a průběžná úprava prostor. "V roce 2022 začneme odebírat krev opět hned v pondělí 3. ledna. Provoz bude stejný jako dosud, tedy pondělí a čtvrtek od 6 do 9 hodin. Těšíme se na všechny pravidelné dárce i prvodárce," říká Miroslava Padrtová.

Foto: NPK

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24