QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Rokycany koupí jednu z nejcennějších památek — Dumetovský dům

09.10.2019 13:12

Velké plány má rokycanská radnice s jednou z historicky nejcennějších památek v centru města, s takzvaným Dumetovským domem ze 14. století. Jeho koupi schválilo rokycanské zastupitelstvo.

Dumetovský dům foto město Rokycany (3)
Dumetovský dům foto město Rokycany (3)Dumetovský dům foto město Rokycany (1)Dumetovský dům foto město Rokycany (2)Dumetovský dům foto město Rokycany (4)

„V historické budově by mohlo najít nové zázemí například Informační centrum, které je prozatím na nádvoří radnice a návštěvníci města jej těžko hledají. Vzniknout by tu mohla také galerie, zázemí pro akce, které se odehrávají v prostranství ve Spilce, reprezentativní prostory nebo kanceláře,“ uvádí starosta Rokycan Václav Kočí. 

Objekt nabídli městu vlastníci za 7,5 milionu korun. Záměr budovu koupit schválili nejprve radní a v pondělí i zastupitelé města.

„Dům je v dobrém stavebně-technickém stavu, nevykazuje statické poruchy a nedávno navíc prošel obnovou jeho střešní plášť. Nepotřebuje tedy v nejbližší době vysoké investice kromě výměny oken v prvním patře směrem na náměstí. Na postupnou rekonstrukci, která může začít až za několik let, pak lze získat státní i krajské dotace,“ doplňuje památkářka Jana Cinkeová. 

foto: Město Rokycany

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24