QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Rokycany přijdou o starou vrbu. Strom poničila nedávná vichřice

11.10.2019 19:16

Jedna ze zelených dominant města půjde k zemi. Silný vítr poškodil starou vrbu v Pražské ulici natolik, že hrozí zlomení celého stromu.

3

Po nedávné vichřici zůstala pod vrbou u mostu v Pražské ulici ležet obrovská ulomená větev. To, co zůstalo skryté pohledům kolemjdoucích, je ale mnohem závažnější.

"Větev se totiž  vylomila z dolní části kmene tak nešťastně,  že hrozí zlomení celého stromu, protože v blízkosti nové rány byl už obdobný defekt v minulosti.  Přivolaný odborník, arborista, vyhodnotil tento stav jako havarijní a doporučil okamžité pokácení,“ sděluje mluvčí Rokycan Tereza Maixnerová.

Vrby patří mezi rychle rostoucí, ale krátkověké dřeviny s měkkým dřevem. Jsou velmi náchylné ke zlomům. Starší stromy trpí rozsáhlými infekcemi dřevokazných hub.

"Ve městech se provozní bezpečnost starých vrb běžně  zajišťuje redukcí koruny, což vrby poměrně dobře snáší.  Opakovaným odborným řezem město dlouhodobě udržovalo nejen tento strom, ale také například vrbu v Soukenické ulici.  Vrba u mostu v Pražské ulici roste u velmi frekventovaného chodníku, tedy v místě vysokých nároků na zajištění bezpečnosti. Není proto možné vrbu pouze opět ořezat a riskovat, že se i přesto její kmen zlomí  a ohrozí kolemjdoucí,“ dodává mluvčí.

Vrba by se měla kácet v pondělí 14. října.

FOTO: město Rokycany

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24