V souladu se směrnicí EU, tento web používá cookies. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.

Podmínky užívání cookies      Ano, povolit cookies

Rostou! Ale co s nimi? Recepty na vynikající houbové recepty!

kotlík s houbami klikněte pro další foto
07.08.2021 9:52

Milovníci hub si přijdou na své, houby rostou. Ale co s nimi? Tradiční houbovka nebo smaženice už vás neláká? Zkuste něco jiného, vynikající houbové recepty pro vás připravila foodblogerka Andrea Motlíková.

Letní kuřecí kotlík s houbami a zeleninou

Hledáte inspiraci na parádní letní recept? Tak tohle je přesně, co potřebujete! Neskutečně voňavý a lahodný kuřecí kotlík s houbami nadchne i ty nejmlsnější jazýčky...

kotlíkNa přípravu budete potřebovat:

  • 2 kuřecí stehenní plátky
  • 100g slaniny nebo uzeného boku 
  • čerstvé pevné lesní houby  
  • cuketu
  • červenou papriku
  • zelené fazolky
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • koření gulášové, drcený kmín a uzená paprika 
  • olej
  • sůl

Postup přípravy receptu:

Maso, houby, cuketu, fazolky a papriku nakrájíme na kousky, cibulia slaninu na kostičky, česnek posekáme. Cibuli zesklovatíme na oleji, orestujeme s ní slaninu, přihodíme maso, osolíme, orestujeme a posypeme kořením, promícháme a podlijeme malinko vodou. Asi po 10 minutách přidáme houby a fazolky a po dalších 10 minutách zbytek zeleniny. Podle potřeby podléváme. Nakonec vmícháme posekaný česnek a můžeme zahustit tmavou jíškou nebo jak jsme zvyklí.

 

Houbový " Stroganoff "

Na přípravu budete potřebovat:

  • cca 300 g čerstvých hub (použila jsem lesní směs a hlívu, lze připravit i ze žampionů...)
  • 1 cibule
  • 3 PL zakysané smetany
  • 1 PL smetany na vaření
  • 1 P
  • L worcestru
  • 1 PL rajčatového protlaku
  • 1 kyselá okurka
  • 1 PL kaparů
  • 1 PL čerstvého kopru
  • špetka cukru
  • sůl
  • olej 

houbovy stroganoff

Postup přípravy:
Na oleji zesklovatíme najemno nakrájenou cibuli, poté přidáme houby, osolíme a restujeme, dokud se neodpaří přebytečná tekutina.
Pak vmícháme rajčatový protlak, worcestr, pokrájenou okurku a kapary, podlijeme trochou vody nebo vývaru a dusíme cca 10 minut. Promícháme si smetany s trochou omáčky, aby se prohřály a přidáme do pánve. Prohřejeme, dochutíme podle potřeby špetkou cukru a po odstavení přidáme nasekaný kopr. (Kdo nemá rád kopr, může dát zelenou petrželku. )
Poznámka: Název Stroganoff jsem dala záměrně do uvozovek, tak doufám, že to tak bude chápáno.

 

Houby zapečené s brambory a smetanou

Tento recept je pro tyto dny jako dělaný. V lese je totiž velmi mnoho pravých hřibů. A právě menší a tvrdé pravé hříbky se do tohoto jídla hodí nejvíce. Jinak můžete péct samozřejmě i bez brambor a dát si houby třeba s pečivem. Použijte opravdu pevné houby.

Budete potřebovat: (vše podle počtu osob)

  • čerstvé a pevné menší houby i s nožkami
  • brambory
  • slanina
  • česnek
  • smetana
  • oblíbené grilovací koření nebo pouze kmín
  • čerstvý tymián
  • sůl

houby zapečene s brambory a smetanou

Postup přípravy:
V pekáčku orestujeme slaninu, na ni poskládáme rozpůlené houby, mezi ně brambory, posypeme posekaným česnekem, kořením a tymiánem. Osolíme a zalijeme smetanou. Počítejte s tím, že houby pustí nějakou vodu, tak raději trochu hlubší pekáček, ne plech. Vložíme zakryté do trouby rozpálené na 180 oC a pečeme půl hodiny. Pak odkryjeme, zvýšíme na 200 oC a dopékáme, dokud se smetana nevsákne do hub a brambor a povrch nezezlátne.

 

Našli jste lišky? Tak hurá na tento recept. 

Lišky na slanině a majoránce


Na přípravu budete potřebovat:

  • čerstvé lišky
  • kvalitní slanina
  • cibule
  • drcený kmín
  • čerstvá majoránka
  • máslo
  • hladká mouka
  • trochu vývaru na podlití ( nebo vody)
  • sůl 

liškyPostup přípravy receptu:
Očištěné lišky podle velikosti nakrájíme. Na pánvi na másle orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli se slaninou, poté přidáme houby. Osolíme, okmínujeme a restujeme cca 5 minut, poté zlehka zaprášíme moukou a mícháme ještě asi 2 minuty. Podlijeme malinko vývarem nebo vodou a necháme 10 minut probublávat. Nakonec vsypeme posekanou majoránku, promícháme a odstavíme.
Podáváme nejlépe s pečivem. 

 

Máte hodně růžovek? Uvařte si výtěčnou polévku.

"Dršťková" polévka z růžovek

Tuhle polévku určitě spousta z vás zná, dělává se i z hlívy, z které je taky skvělá. Letos rostou růžovky, jak se říká, jako houby po dešti. Jsou jich plné lesy. Jenom pozor, nezaměnit za muchomůrku šedivku ( i když ta není jedovatá, ale není prý příliš chutná ) nebo jinou jedovatou muchomůrku!

 Na přípravu budete potřebovat:

  • oloupané klobouky růžovek ( množství nechám na vás, samozřejmě čím více tím lépe )
  • 1 větší cibule
  • sádlo
  • 3 PL hladké mouky
  • sladká a pálivá paprika cca 1 PL vrchovatá
  • špetka drceného kmínu
  • majoránka
  • čerstvě mletý pepř
  • 3-4 stroužky česneku
  • 1,5l vývaru
  • sůl

drštková polévka z růžovek foto Andrea Motlíková
Postup přípravy:
Na sádle orestujeme cibuli, vmícháme mouku a upražíme jíšku. Přisypeme papriky, promícháme a zalijeme chladným vývarem. Jíšku dobře rozmícháme a necháme 15 minut provářet. Pak vhodíme nakrájené houby, kmín, sůl a pepř a vaříme dalších 10 minut. Nakonec přidáme rozemnutou majoránku, pokud máte čerstvou, posekejte ji, a rozdrcené stroužky česneku. Vaříme už jen posledních 5 minut.

Více receptů najdete na blogu V kuchyni vždy otevřeno

foto a recepty: Andrea Motlíková

MH
sdílet na facebook

Zbyly vám špekáčky? Naložte je do marinády

Recepty
 čtení
15.05.2022 14:01

Zbyly vám z opékání špekáčky? Foodblogerka Andrea Motlíková vám poradí, jak buřty skvěle zužitkovat. Zkuste osvědčený recept, naložte špekáčky do marinády. Je to opravdová dobrota.

Zkuste výbornou domácí paštiku. Jak na to? Poradí vám foodblogerka

Recepty
 čtení
22.04.2022 17:02

Máte rádi paštiky? Pak si udělejte výtečnou paštiku doma. Foodblogerka Andrea Motlíková vám poradí, jak připravit domácí paštiku z vepřových jater, z kuřecích jater, husí paštiku apod.

  QAP téma   Tipy do Bavorska

PRÁZDNINOVÝ TIP: Výstava „Ve znamení rysa“

  Na výlet s QAPem – Vintířova stezka

Navštivte nové výletní okruhy! Vznikly kolem Hartmanic, Annína...

Počasí - Plzeňský kraj

Předpověď počasí Vám přináší: In-počasí

QAP doporučuje

  Český software s.r.o.

Tvorba www stránek

  Pavel Trampota - PT Servis

Sportovní výživa a doplňky, vše pro fitness a další sporty