QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

S dětmi na Šumavu! 10 tipů na prázdninové výlety! FOTKY

07.07.2021 14:37

Připravili jsme pro vás celkem 10 tipů na prázdninové výlety na Šumavě. V tipech najdete i praktické info, kam je vhodné vyrazit i s malými dětmi, s kočárkem, kde zaparkovat apod.

Černé jezero

Černé a Čertovo jezero - 10 km dlouhý okruh na Šumavě

Výlet není náročný, měří cca 10 kilometrů, počítat ale musíte s jedním větším stoupáním od Čertova jezera směrem k Černému jezeru. A potom s jedním velmi kamenitým a hodně strmým úsekem směrem k Černému jezeru. Právě díky tomuto úseku není výlet vhodný s kočárky. Děti, které jsou zvyklé šlapat, by ho ale měly zvládnout. Tak hurá na to...

Kde parkovat, kudy jít a jak celý výlet vypadá najdete zde.

CG0A0067

Na Šumavě k poutnímu místu Hauswaldská kaple podél unikátního plavebního kanálu

Tento výlet vás zavede také k unikátnímu kanálu, kde se dříve plavilo šumavské dřevo a dále k poutnímu místi Hauswaldská kaple na Šumavě. Doporučujeme i pro rodiny s menšími dětmi. Děti si užijí i hrátky s vodou, která teče v ručně tesaných vantrokách. Cesta vede většinou po asfaltové nebo zpevněné cestě. Náš okruh měří 7 km. Jako výchozí bod jsme zvolili Srní, zaparkovat lze na veřejném parkovišti u zdejší čerpací stanice přímo u silnice. Parkoviště je placené, v obci ale není moc jiných míst na zaparkování.

Celý popis výletu a fotografie najdete v naší rubrice cestování (odkaz).

CG0A0982

K šumavskému jezeru Laka

K jezeru Laka, nejmenšímu šumavskému ledovcovému jezeru, můžete vyrazit pěšky nebo na kole. Jde ale o nejvýše položené šumavské jezero (1096 m), tak počítejte s tím, že budete stoupat. Pěší trasu zvládnou ale i menší děti, terén je příjemný. Z parkoviště je to k jezeru zhruba pět a půl kilometru, pěšky s dětmi k němu dojdete cca za dvě hodinky. (popis, foto, info)

Nejkratší cesta na šumavský vrchol Ostrý, navštívit můžete hned dva vrcholy - Velký i Malý Ostrý

Nádherné výhedy, krásná krajina, parádní výlet...to může být váš výstup na vrcholy Velký a Malý Ostrý. Z české strany se na Ostrý dostanete přes Stateček z Hamrů (6,5 km). My jsme pro vás ale vyzkoušeli trasu z německé strany, a to tu nejkratší, z parkoviště nad bavorským městem Lam.

Popis výletu a fotografie.

IMG_8202

Podél šumavské Vydry s dětmi i kočárkem! Pouze pro pěší

Řeka Vydra s obřími balvany patří rozhodně k nejatraktivnějším šumavským místům. Výlet je nenáročný, můžete ho abslovovat s dětmi nebo kočárkem. Podél Vydry v národním parku Šumava vede naučná stezka Povydří, měří 7,5 kilometrů a vede po červené turistické značce z Antýglu do Čeňkovy pily. Na stezce jsou informační tabule, které vám přiblíží celou oblast Povydří. Zjistíte, jak se řeka utvářela, jak vznikají obří hrnce v korytě Vydry, kamenná moře nebo viklany. Cesta je určena pro pěší, cyklistům je vjezd zakázán!

Popis, foto a podrobnosti.

CG0A1836

Okruh z Modravy na Březník přes Cikánskou slať

Zkuste okruh z Modravy kolem Modravského potoka na Březník a dále přes vzácné rašeliniště Cikánskou slať. Zdejší šumavská příroda vás určitě nezklame. Výlet je pro pěší turisty, z Březníku na Cikánskou slať je zakázána jízda na kole. Okruh měří celkem 14,5 km, doporučujeme tedy jen s dětmi, které jsou zvyklé "šlapat". Výlet nemusíte ale absolvovat jako okruh. Vyrazit můžete jen na Březník a zpět. Popis a foto.

CG0A2494

S dětmi na vzácné slatě

Slatě jsou vyhledávaným cílem turistů na Šumavě. My vám přinášíme tip na výlet k Jezerní a Chalupské slati, které se nacházejí necelých deset kilometrů od sebe. Chalupská slať leží zhruba 1 kilometr od obce Borová Lada nedaleko IC Svinná Lada. Právě zdejší "íčko" je výchozím bodem k rašeliništi. Odtud vede povalový chodník, po kterém dojdete až k vyhlídkové plošině k největšímu rašelinovému jezírku v Čechách. Reportáž z výletu najdete zde.

Chalupská slať Šumava foto QAP (4)

Na Šumavu za zvířátky

Vlci nebo jeleni a rysi? Stihnout během výletu můžete obojí. Návštěvnická centra na Šumavě leží jen 16 kilometrů od sebe (přejedete samozřejmě autem). Tip na tento rodinný výlet vhodný i pro malé děti najdete zde.

IMG_0501

Soví voliéry - velké lákadlo pro děti

Pokud se chystáte na výlet na Šumavu, potom si určitě nenechte ujít výlet do Borové Lady, kde najdete i soví voliéry. Okolí obce je navíc protkáno cyklostezkami a turistickými značkami. Obec se také pyšní oceněním Zelená stuha z roku 2001 a podívat se můžete i na rozhlednu Vyhlídka na úbočí kopce západně nad obcí. Například z Plzně cesta zabere zhruba dvě hodiny. Další info zde. CG0A0447

Na Špičák s úplně malými dětmi

A máme i něco pro rodiny s menšími dětmi, kterým se ještě nechce šlapat. Vyrazit můžete do špičáckého areálu, zaparkujete pohodlně na parkovišti u hlavní silnice nedaleko areálu Ski&bike Špičák. Přímo v dolní části areálu nad nástupištěm na lanovku zabaví nejmenší návštěvníky dětské hřistě. Děti si zde mohou zkusit jízdu na kole v minibikové dráze, zabobovat na letní tubingové dráze. Výlet si můžete zpestřit jízdou na lanovce, která vás dopraví až na vrchol Špičák, kde je rozhledna. A kdyby se vám přece jen chtělo trochu šlapat, absolvujte s dětmi jednu z dětských naučných stezek, vydat se můžete po stopách zajíce nebo datlů. Kompletní info najdete na stránkách špičáckého areálu.

1

 

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24