Série výskytu nebezpečných nabíječek na českém trhu pokračuje!

06.08.2019 9:23

Inspektoři České obchodní inspekce (ČOI) odhalili další nebezpečnou nabíječku mobilních telefonů. Výrobek může znamenat pro spotřebitele vážné riziko ohrožující zdraví!

2
21

ČOI zakázala prodej další nebezpečné nabíječky mobilních telefonů, která se objevila na českém trhu!

Jedná se o nabíječku pro mobilní telefony, která se prodává pod názvem „Nabíječka pro mobilní telefony OWER 1A, MICRO USB TC-927“.

"Česká obchodní inspekce objevila na tuzemském trhu další nebezpečnou nabíječku pro mobilní telefony POWER1A MICRO USB v plastovém obalu. Na výrobku je uvedeno TRAVEL CHARGER, TYPE: TC-927, INPUT: AC 100-240V, 50-60Hz, OUTPUT: DC 5V, 1000mAh, CE, značka pro třídu ochrany II, značka pro vnitřní použití. Na obalu je uvedeno Síťová nabíječka POWER 1A MICRO USB (TC-927), 22013101, EAN 8595217440050," uvedl mluvčí ČOI Jiří Frölich.

Na výrobku není uvedena jmenovitá hodnota primárního proudu a je chybně uvedena jmenovitá hodnota sekundárního proudu 1000 mAh – správně má být 1000 mA. Na produktu a obalu nejsou identifikační údaje výrobce a dovozce a dále není dostatečná izolace mezi primární a sekundární částí. Výrobek má takéž nevyhovující značení.

Česká obchodní inspekce zjistila příčinu nebezpečnosti této nabíječky. "Při používání může dojít vlivem nedostatečné izolace mezi primární a sekundární částí výrobku k průrazu této izolace a nebezpečné napětí 230V z primární části se může objevit na USB konektoru sekundární části. Pokud se uživatel dotkne tohoto konektoru při nabíječce zasunuté v zásuvce, může dojít k vážnému úrazu až smrti uživatele zásahem elektrického proudu. Dále bylo zjištěno nevyhovující značení výrobku – chybějící identifikační údaje výrobce, dovozce," říká Jiří Frölich.

ČOI vydala opatření ve formě zákazu dodávání na trh a stažení uvedeného výrobku z trhu. "Výrobek byl nahlášen kontaktnímu bodu na MPO a informace o něm budou zveřejněny v systému RAPEX, což je evropský systém varování před nebezpečnými výrobky na vnitřním trhu v rámci EU," dodává Jiří Frölich.

FOTO: ČOI

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24