QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Škody při hromadné nehodě na D5 dosáhly téměř 11 milionů korun

21.01.2022 12:01

Jak jsme vás již informovali, ve čtvrtek 20. ledna došlo na dálnici D5 k dopravní nehodě 36 vozidel. Dálnice byla uzavřena nakonec na dlouhých jedenáct hodin. Škody byly vyčísleny na necelých 11 milionů korun.

Nehoda na D5_foto PČ4
Nehoda na D5_foto PČ4Hromadná nehoda D5_foto Policie ČR_1Hromadná nehoda D5_foto Policie ČR_2Hromadná nehoda D5_foto Policie ČR_3Hromadná nehoda D5_foto ZZSSK_2Hromadná nehoda D5_foto ZZSSKNehoda na D5_foto PČRNehoda na D5_foto PČR2Nehoda na D5_foto PČR3

Ve čtvrtek 20. ledna zaměstnala záchranné složky hromadná dopravní nehoda na dálnici D5 ve směru na Prahu. Psali jsme zde. Policie už sdělila, jak k nehodě došlo a jaké jsou škody.

„První nehody byly v inkriminovaném úseku 33. kilometru dálnice hlášeny na tísňovou linku policie v 11:15 hodin,“ sdělila policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

Následně docházelo k dalším a dalším nehodám, kdy ve zhruba stopadesátimetrovém úseku dálnice havarovalo celkem 36 vozidel „Havarovalo 20 osobních a 10 nákladníc vozidel. Při rozsáhlé nehodě se naštěstí zranilo jen 6 osob. Dvě z nich, které utrpěly středně těžká zranění, transportoval vrtulník do nemocnice v Motole,“ říká Vlasta Suchánková.

Na místě hromadné dopravní nehody zasahovaly policejní hlídky, zdravotníci, hasiči a vzlétly i vrtulníky záchranných složek. „Celý úsek, v němž došlo k rozsáhlé nehodě, dokumentoval pro účely vyšetřování dron, kterým disponuje středočeská policie. Dálnice byla okamžitě uzavřena, a to nejen ve směru na Prahu, ale následně i ve směru na Plzeň, a to z důvodu přistávání vrtulníků záchranných složek,“

Škoda, která při rozsáhlé hromadné dopravní nehodě vznikla, byla vyčíslena na 10 975 000 korun.

Provoz na dálnici D5 ve směru na Plzeň byl plně obnoven kolem šesté hodiny večer. „Dálnici D5 ve směru na Prahu se po odstranění všech havarovaných vozidel a následném ošetření sypačskými vozy, podařilo opět uvést do provozu ve 22:20 hodin, tedy po jedenácti hodinách náročné a usilovné práce všech složek IZS,“ uzavřela Vlasta Suchánková.

K nehodám vozidel došlo v době, kdy se přes dálnici "přehnala" sněhová vánice. Jako první byla nahlášena nehoda osobního vozu s nákladním, kdy její příčinou bylo nepřizpůsobení rychlosti jízdy stavu a povaze vozovky povětrnostním podmínkám. To byly spolu s nedodržením bezpečné vzdálenosti v kontextu se špatnými povětrnostními podmínkami nejčastější příčiny, v důsledku kterých k hromadné nehodě došlo.

Ve čtrnácti případech bylo zjištěno porušení zákona o silničním provozu, z toho v devíti případech bylo toto jednání oznámeno k řešení do správního řízení. Čtyřikrát bylo porušení vyřízeno na místě uložením pokut, zbylé byly vyřešeny pomocí euroformuláře.

 

foto: PČR, ZZSSK

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24