QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Školky v Plzeňském kraji se otevírají všem dětem! Další rozvolnění přijde 3. května

22.04.2021 17:30

Vláda každé pondělí posoudí epidemickou situaci a definitivní rozvolnění potvrdí vždy ve čtvrtek. V pondělí 26. dubna se ale otevřou školky pro všechny děti ve třech krajích. Jedním z nich je i Plzeňský kraj.

P9036010

Bez roušek a bez testování! Dětem v Plzeňském kraji se otevřou dveře školek. "Mateřské školy se od pondělí 26.4. otevřou pro všechny děti v Karlovarském, Královéhradeckém a Plzeňském kraji," uvedl ministr školství Robert Plaga a doplnil, že v pondělí bude vláda rozhodovat o otevření druhých stupňů základních škol pro zmíněné tři kraje s nejnižším počtem nakažených koronavirem. Žáci druhého stupně by pak navštěvovali školu rotačně od 3. května.

Od pondělí se dále obnoví praktická výuka na středních školách a také v posledních ročnících vysokých škol. Povinné je testování na covid-19. 

Pro rozvolňování vláda připravila šest balíčků, hlavním faktorem bude počet nakažených za posledních sedm dnů na 100 tisíc obyvatel. "Pokud bude pokračovat příznivý trend vývoje epidemie, 3. května uvolňujeme zbytek obchodů, trhů a v přísném hygienickém režimu vybrané služby, spojené s péčí o tělo, péčí o zvířata nebo lázeňskou zdravotní péčí," nastínil ministr obchodu a průmyslu Karel Havlíček.

Od 3. května se mohou v regionech s lepší epidemiologickou situací otevřít i muzea, galerie a památky. Ty jsou ve druhém balíčku. Třetí balíček počítá s možným otevřením divadel a koncertů pod širým nebem s přísným hygienickým režimem. Podmínkou je počet nově nakažených pod 75 na 100 tisíc obyvatel. Čtvrtý balíček uvádí, že by se ve stejném režimu by mohly otevřít hrady a zámky.

Vláda bude každé pondělí upřesňovat konkrétní pravidla, která budou stěžejní pro rozvolňování na další týden. Ve čtvrtek pak na základě aktuálních dat určí, zda může restrikce uvolnit.

Foto: ilustrační

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24