V souladu se směrnicí EU, tento web používá cookies. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.

Podmínky užívání cookies      Ano, povolit cookies

Smažený kapr a bramborový salát...Česká klasika nebo spíš novinka?

salát a řízek_foto Andrea Motlíková
23. 12. 2018 9:39

Tradiční štědrovečerní večeře v podobě kapra s bramborovým salátem je z historického hlediska na našich stolech spíš "benjamínkem". Kdy se u nás tradice zrodila?

Smažený kapr s bramborovým salátem patří ke skutečně klasickým pokrmům, které se v Česku pojí s Vánoci. V minulosti se ale kapr velmi často podával také takzvaně "načerno". Bramborový salát jako takový je přitom přílohou, která u nás má tradici v historickém měřítku jen "několik" desítek let.

Kapr jako hlavní jídlo na štědrovečerním stole nemá u nás úplně dlouhou historii. Ve srovnání s bramborovým salátem je nicméně o něco starší. Vzhledem k tomu, že štědrý den byl postním dnem, bylo také jídlo podávané na Štědrý den postní. Ryby se nicméně za maso nepovažovaly, a tak sem mohly připravovat. A nešlo zdaleka jen o kapra. Na talířích se objevovaly také druhy jako lín nebo sumec. Většinou se ryby připravovaly nasladko. Přímo kapr se u nás většině domácností usídlil až ve 2. polovině 19. století. Důvodem byla především jeho cena, která byla nižší než u ostatních ryb a mohli si ho dovolit i méně movití lidé.

Nejčastěji se kapr připravoval načerno. Pekl se v omáčce z mandlí, rozinek, perníku, povidel, ořechů a sladkého piva. Jako příloha se podávaly šišky, pak také knedlíky. Smažený kapr se k nám dostal z Rakouska. Původní recept se objevil v kuchařce Magdalény Dobromily Rettigové v roce 1895.

Postupně v mnoha rodinách i tradice kapra vymizela a nahradilo ho klasické smažené řízky.

Bramborový salát se "zrodil" až během druhé světové války...

Nejspíš dnes už si nikdo nedokáže představit štědrovečerní tabuli bez bramborového salátu. Pokud jde ale o jeho původ, je dost nejasný. V předválečných kuchařkách se nicméně neobjevuje. Podle některých historiků se objevil až v průběhu druhé světové války a jeho původ je prý ruský.

Základem bramborového salátu jsou samozřejmě brambory. I jeho následné složení se nicméně může měnit jak podle krajů, tak podle rodinných receptů. Kromě brambor nicméně základem dál bývá mrkev, petržel, hrášek, cibule, kyselé okruky a majonéza. V některých receptech se objevuje i salám, šunka, vejce nebo dokonce tvrdý sýr. 

FOTO: ilustrační Andrea Motlíková

MK
sdílet na facebook

PMDP pomáhají zvýšit zájem dětí o technické školy - FOTKY

Zprávy Plzeň
 čtení
12. 3. 2019 12:19

Plzeň loni odstartovala projekt PROSIT, který má vzbudit u dětí zájem o technické vzdělávání. Díky zapojení PMDP do projektu se už přes 300 žáků podívalo do zákulisí dopravních podniků.

Konference přiblížila rozvoj chytrých měst. Plzeň se má čím chlubit

Zprávy Plzeň
 čtení
12. 3. 2019 9:14

V pondělí se v Plzni konala konference E-GOVERNMENT. Tématem byla digitalizace státní správy a rozvoj chytrých měst. V oblasti smart cities je Plzeň na vysoké úrovni.

  QAP téma   Kam na oběd?
U PAŠÁKA, pivovar - restaurace      Kalikovský Mlýn      Restaurant Flora      Pivnice Flora      
  Tipy do Bavorska

Bavorské lázně navštěvuje stále více Čechů

Počasí - Plzeňský kraj

Předpověď počasí Vám přináší: In-počasí

QAP doporučuje

  Express Servis

Vše pro váš Apple! Prodej a servis Apple telefonů a zařízení.

  Český software s.r.o.

Tvorba www stránek

  Přehled dnešních akcí

  Okouzlující slečna

19:00     Plzeň » Divadlo J. K. Tyla

Nové divadlo malá scéna