V souladu se směrnicí EU, tento web používá cookies. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.

Podmínky užívání cookies      Ano, povolit cookies

Smažený kapr a bramborový salát...Česká klasika nebo spíš novinka?

salát a řízek_foto Andrea Motlíková
23. 12. 2018 9:39

Tradiční štědrovečerní večeře v podobě kapra s bramborovým salátem je z historického hlediska na našich stolech spíš "benjamínkem". Kdy se u nás tradice zrodila?

Smažený kapr s bramborovým salátem patří ke skutečně klasickým pokrmům, které se v Česku pojí s Vánoci. V minulosti se ale kapr velmi často podával také takzvaně "načerno". Bramborový salát jako takový je přitom přílohou, která u nás má tradici v historickém měřítku jen "několik" desítek let.

Kapr jako hlavní jídlo na štědrovečerním stole nemá u nás úplně dlouhou historii. Ve srovnání s bramborovým salátem je nicméně o něco starší. Vzhledem k tomu, že štědrý den byl postním dnem, bylo také jídlo podávané na Štědrý den postní. Ryby se nicméně za maso nepovažovaly, a tak sem mohly připravovat. A nešlo zdaleka jen o kapra. Na talířích se objevovaly také druhy jako lín nebo sumec. Většinou se ryby připravovaly nasladko. Přímo kapr se u nás většině domácností usídlil až ve 2. polovině 19. století. Důvodem byla především jeho cena, která byla nižší než u ostatních ryb a mohli si ho dovolit i méně movití lidé.

Nejčastěji se kapr připravoval načerno. Pekl se v omáčce z mandlí, rozinek, perníku, povidel, ořechů a sladkého piva. Jako příloha se podávaly šišky, pak také knedlíky. Smažený kapr se k nám dostal z Rakouska. Původní recept se objevil v kuchařce Magdalény Dobromily Rettigové v roce 1895.

Postupně v mnoha rodinách i tradice kapra vymizela a nahradilo ho klasické smažené řízky.

Bramborový salát se "zrodil" až během druhé světové války...

Nejspíš dnes už si nikdo nedokáže představit štědrovečerní tabuli bez bramborového salátu. Pokud jde ale o jeho původ, je dost nejasný. V předválečných kuchařkách se nicméně neobjevuje. Podle některých historiků se objevil až v průběhu druhé světové války a jeho původ je prý ruský.

Základem bramborového salátu jsou samozřejmě brambory. I jeho následné složení se nicméně může měnit jak podle krajů, tak podle rodinných receptů. Kromě brambor nicméně základem dál bývá mrkev, petržel, hrášek, cibule, kyselé okruky a majonéza. V některých receptech se objevuje i salám, šunka, vejce nebo dokonce tvrdý sýr. 

FOTO: ilustrační Andrea Motlíková

MK
sdílet na facebook

Je tu druhý svátek vánoční! Svatý Štěpán přináší tradiční koledu

Společnost
 čtení
26. 12. 2018 8:12

Máme 26. prosince a to znamená čas na koledování. Svátek svatého Štěpána je tradičně spojený s návštěvami a pohoštěním. Kde se zvyk vzal a kdo vlastně byl svatý Štěpán?

Vanilkové rohlíčky a punč rozdával Plzeňanům primátor - FOTO

Zprávy Plzeň
 čtení
25. 12. 2018 12:11

Krásné svátky popřál osobně několika stovkám lidí primátor Plzně Martin Baxa. K přání přidal i teplý nápoj a cukroví. Z předvánočního setkání s občany chce udělat tradici.

  QAP téma   Kam na oběd?
U PAŠÁKA, pivovar - restaurace      Kalikovský Mlýn      Restaurant Flora      Pivnice Flora      
  Tipy do Bavorska

Galerie v Bavorské Rudě zve na mimořádnou výstavu

Počasí - Plzeňský kraj

Předpověď počasí Vám přináší: In-počasí

QAP doporučuje

  Express Servis

Vše pro váš Apple! Prodej a servis Apple telefonů a zařízení.

  Český software s.r.o.

Tvorba www stránek

  Přehled dnešních akcí

  Pařížský život

19:00     Plzeň » Divadlo J. K. Tyla

Opera

Velké divadlo

  West Side Story

19:00     Plzeň » Divadlo J. K. Tyla

Nové divadlo

  Doomed 4# – Brighter Days, My Hard Lesson, Nondescript, Something Like

20:00     Plzeň » Divadlo pod Lampou