QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Sochy na knihovně v centru Rokycan mají v péči restaurátoři! FOTKY

18.07.2019 7:59

Historické sochy na budově knihovny na Masarykově náměstí v Rokycanech prochází restaurováním za víc jak čtvrt milionu. Restaurátoři museli sáhnout po výškové technice!

1
123465

Dvě terakotové sochy v horní části průčelí knihovny na Masarykově náměstí v Rokycanech jsou aktuálně v péči restaurátorů. Sochy, které představují poznání a řemesla, jsou z roku 1903. Tehdy se budova přestavovala a došlo i na úpravu fasády.

"Postavy v tógách jsou alegoriemi. Figura vědy – poznání je na levé straně fasády, ve své ruce drží knihu a u nohou má znázorněný globus. Socha na pravé straně fasády je práce – řemeslo a drží oběma rukama palici jako symbol černého řemesla," říká mluvčí města Tereza Maixnerová.

Naposledy se sochy dočkaly zásahu odborníků počátkem 90. let při celkové rekonstrukci budovy. "Restaurátoři mají za úkol je očistit, vytmelit povrchové praskliny, ošetřit povrch a dát mu patinu a také upravit oplechování atiky tak, aby se k podstavcům soch a jejich uchycení nedostávala voda," vysvětluje tisková mluvčí města.

Restaurátoři opravy provádí přímo v terénu a použít tak museli i výškovou techniku. Původně bylo v plánu sochy sejmout a restaurovat je v atleriéru. Způsob upevnění ale jejich demontáž neumožnil. "Opravy soch vyjdou na 272 tisíc korun včetně DPH," uzavírá Tereza Maixnerová.

FOTO: Město Rokycany

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24