Stará synagoga v Plzni se rozzářila první den židovského svátku světla! - FOTKY

29.11.2021 19:25

Od 28. listopadu září plzeňská Stará synagoga a prostor kolem ní k oslavě židovského svátku světla Chanuky. Podobně jako se po osm dní postupně zapalují svíčky na chanukiji, bude i projekt Osm světel postupně gradovat.

Chanuka_Stará synagoga (4)
Chanuka_Stará synagoga (4)Chanuka_Stará synagoga (6)Chanuka_Stará synagoga (8)Chanuka_Stará synagoga (1)Chanuka_Stará synagoga (7)Chanuka_Stará synagoga (3)Chanuka_Stará synagoga (2)Chanuka_Stará synagoga (5)

První chanukový večer v neděli 28. listopadu proběhlo v 16 hodin slavnostní zahájení. Zapálení první chanukové svíčky se zúčastnili i významní představitelé náboženského, kulturního a společenského života. V rámci slavnostního zahájení vystoupili také studenti Konzervatoře Plzeň, kteří nastudovali židovské písně a modlitby.

V průběhu následujících sedmi dnů bude světelná instalace otevřená veřejnosti vždy od 16:30 do 20:00 hodin.

„Prostor synagogy má svoji silnou atmosféru, proto jsme se rozhodli nepřijít s klasickým mappingem a kopírovat základní tvary prostoru. Je to hra světel a ornamentu, která podporuje ducha místa. Není to několikaminutová show, ale světelná instalace“, popisuje Jan Morávek, autor projektu.

Projekt Osm světel bude zakončen 6. prosince v 18 hodin koncertem „Nikdy ne 2x stejně“ v podání Zelí-Potkan Orchestra plzeňské konzervatoře opět pod taktovkou Václava Benjamína Špírala. Po celou dobu trvání projektu, a ještě do poloviny ledna bude v prostorách synagogy k vidění fotografická výstava Radovana Kodery Světlo v tmách.

23. ledna příští rok se od 13 hodin se ve Staré synagoze v Plzni uskuteční vzpomínkové shromáždění u příležitosti 80. výročí transportu plzeňských židů do Terezína.

„Každý rok se scházíme, abychom si připomněli osudy našich předků, příbuzných a přátel. Představíme osud známé plzeňské rodiny Goldscheiderů, zejména Františka Goldscheidera, terezínského umělce, který útrapy druhé světové války jako jeden z mála z této rodiny přežil. Povyprávět o něm by měl přijet i jeho syn Alexander Goldscheider, který trvale žije v Londýně. Tuto vzpomínkovou akci jsme nazvali Navzdory osudu. Chceme tak připomenout osudy nejen těch, kteří se nikdy nevrátili, ale především těch, kteří se vrátili a podali o svém utrpení svědectví. Vzhledem k tomu, že tentokrát se jedná o významné výročí, chceme program rozšířit ještě o sérii přednášek právě se zástupci druhé a třetí generace v průběhu měsíců leden až březen,“ uvedl předseda Židovské obce Plzeň Jiří Löwy.

K této příležitosti vznikne i unikátní výstava plzeňského fotografa Radovana Kodery. „Bude se jednat vždy o dvojici fotografií. Společná rodinná fotografie potomků přeživších holocaust pořízená klasickým způsobem velkoformátovým fotoaparátem v jejich přirozeném prostředí a fotografie pořízená ze stejného místa bez lidí. Fotografie budou galerijně adjustovány v hlubokých paspartách v zasklených rámech a vystaveny vždy jako dvojice. Každá dvojice fotografií bude doplněna informací o konkrétním přeživším. Text bude v češtině a angličtině,“ říká autor výstavy Radovan Kodera.

 

foto: Židovská obec Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24