QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Stavba další části východního obchvatu Plzně běží naplno! Dotkne se i Jateční

17.09.2019 12:54

Stavba další části východního obchvatu Plzně nabrala na obrátkách. V úseku "Plaská - Chrástecká" už probíhají zemní práce. V příštím roce přinese stavba omezení na Jateční.

3

V Plzni oficiálně začala stavba čtyřproudé silnice I/20 a II/231 v úseku Plaská – Na Roudné – Chrástecká v polovině června letošního roku. V současné době se práce rozeběhly naplno.

"Dosud se dělaly zejména překládky inženýrských sítí, hlavně elektro a plynu. Ty nás zatím zdržovaly nejvíc, nicméně nyní už stavba nabrala na rychlosti a zahájili jsme zemní práce u uzlu Bílá Hora," řekl pro QAP.CZ Zdeněk Kuťák, ředitel Ředitelství silnic a dálnic České republiky, Správa Plzeň.

Stavba tak nyní probíhá podle harmonogramu a jako tradičně bude v dalších měsících záležet především na počasí. "Do konce roku předpokládáme dokončení podstatné části zemních prací, bude zrušen železniční přejezd a dál bude záležet na počasí," pokračuje Zdeněk Kuťák.

V příštím roce přinese stavba dopravní omezení na Jateční...

Ve velkém se stavební práce rozeběhnou na jaře příštího roku. To se rozsáhlá akce dotkne také provozu na Jateční. V současné době se jedná o konkrétní formě a podobě omezení. "Příští rok se bude budovat okružní křižovatka na Bílou Horu a s tím bude samozřejmě spojené určitě omezení dopravy na Jateční. Jednáme o variantě, která by měla přinést jen minimální výluky. Jasné to bude ale až v průběhu října," vysvětluje ředitel regionální správy ŘSD.

Řidiče by nicméně neměla čekat žádná dlouhodobá uzavírka Jateční. "V časovém horizontu se jedná o období zhruba od dubna příštího roku v trvání cca čtyř měsíců. Šlo by ale vždy jen o dopravní omezení v řádu jednotek dnů," upozorňuje Zdeněk Kuťák s tím, že v průběhu výstavby budou auta projíždět po takzvaně provizorních komunikacích.

Úsek v délce necelého 1 a půl kilometru od křižovatky Plaská – Studentská povede jihovýchodním směrem do současného pole směrem k Doubravce napravo od železniční trati, společně s druhou etapou bude mít nakonec dohromady víc jak 2 a půl kilometru.

Součástí stavby bude i propojení silnice I/20 a silnice II/231 v okružní křižovatce v ulici Na Roudné. Hotovo by mělo být v květnu 2021. Celý východní okruh bude měřit celkem sedm kilometrů. Stavba je rozdělena do tří etap. Druhá etapa je plánovaná v úseku Jateční – Na Roudné a poslední bude vést od Rokycanské ulice údolím Úslavy až k Jasmínové ulici na Slovanech. Celkové náklady na danou etapu jsou ve výši 597 milionů korun.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24