Střechy domů tíží nánosy sněhu. Odstranění si musí zajistit majitelé

06.02.2019 7:02

Hasiče v kraji v těchto dnech zaměstnávají mimo jiné žádosti o odklizení sněhu ze střech domů. To by si ovšem měli majitelé zajistit sami. Čtěte podrobnosti!

sníh ze střech

Sníh, který zasypal celý Plzeňský kraj, zaměstnává hasiče v podstatě už od neděle. Na konto si připsali doslova sérii výjezdů k nejrůznějším zásahům kvůli počasí. Ačkoliv už nesněží, sníh dělá problémy dál. V současné době tak hasiči řeší celou řadu žádostí o odstranění sněhu ze střech domů.

Majitelé domů by se ovšem o to měli postart sami. "V souvislosti se silným sněžením upozorňujeme, že příslušníci Hasičského záchranného sboru ČR sníh ze střech neodklízejí," říká mluvčí hasičů Petr Poncar.

Zbavování střech nánosů sněhu zajišťují hasiči jen ve výjimečných případech. "Je odpovědností majitelů, aby si na tuto službu včas objednali soukromou firmu, či se obrátili na technické služby popřípadě představitele své obce. Profesionální hasiči jsou určeni k záchranné činnosti a zasahují pouze v případě, kdy jsou bezprostředně ohroženy životy, zdraví popřípadě majetek občanů," upozorňuje mluvčí krajských hasičů. 

Hasiči s odstraňováním sněhu pomáhají také na místech s větším pohybem osob jako jsou například centra měst, školy nebo zdravotnická zařízení. "Vždy je v pravomoci velitele zásahu po příjezdu na místo, takový zásah odmítnout, pokud se dá opatřením, jako je například označení nebezpečného prostoru kolem domu, předejít zranění osob, či škodám na majetku. Majitel nemovitosti by po provedení takového dočasného opatření měl neprodleně zjednat nápravu," vysvětluje Petr Poncar.

FOTO: HZSPK

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24