QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Studie parku Na Rybníčku slibuje Doubravce nové atraktivní útočiště - FOTKY

30.06.2022 8:45

V Plzni byla představena nová studie na úpravu parku v těsné blízkosti konečné trolejbusu číslo 16. QAP byl u toho! Podívejte se na návrhy, jak bude místo vypadat.

Na rybníčku_Doubravka_QAP (11)
koláž_Na Rybníčku_QAPkoláž_na rybníčku_qap_1návrhy Na Rybníčku_Doubravka_ateliér (1)návrhy Na Rybníčku_Doubravka_ateliér (1)Na rybníčku_Doubravka_QAP (9)návrhy Na Rybníčku_Doubravka_ateliér (2)Na rybníčku_Doubravka_QAP (5)Na rybníčku_Doubravka_QAP (3)Na rybníčku_Doubravka_QAP (4)Na rybníčku_Doubravka_QAP (6)návrhy Na Rybníčku_Doubravka_ateliér (4)návrhy Na Rybníčku_Doubravka_ateliér (6)návrhy Na Rybníčku_Doubravka_ateliér (7)Na rybníčku_Doubravka_QAP (2)Na rybníčku_Doubravka_QAP (16)Na rybníčku_Doubravka_QAP (7)návrhy Na Rybníčku_Doubravka_ateliér (10)Na rybníčku_Doubravka_QAP (13)Na rybníčku_Doubravka_QAP (8)Na rybníčku_Doubravka_QAP (17)Na rybníčku_Doubravka_QAP (11)Na rybníčku_Doubravka_QAP (12)Na rybníčku_Doubravka_QAP (14)Na rybníčku_Doubravka_QAP (15)návrhy Na Rybníčku_Doubravka_ateliér (8)návrhy Na Rybníčku_Doubravka_ateliér (3)návrhy Na Rybníčku_Doubravka_ateliér (5)návrhy Na Rybníčku_Doubravka_ateliér (9)Na rybníčku_Doubravka_QAP (18)Na rybníčku_Doubravka_QAP (19)Na rybníčku_Doubravka_QAP (20)Na rybníčku_Doubravka_QAP (10)Na rybníčku_Doubravka_QAP (1)

Lokalita Na Rybníčku se nachází na Doubravce přímo u konečné zastávky trolejbusové linky číslo 16. Zarostlý park, špinavá vodní nádrž, ubytovna a nevyužitý prostor. Takto momentálně řešená lokalita vypadá. To by se ale brzy mělo změnit. V pondělí 27. června byla předvedena vypracovaná studie na revitalizaci lokality Na Rybníčku. Představení studie se zúčastnil iniciátor a investor studie Jan Kout, architekti z Ateliéru Soukup, Opl, Švehla a Tomáš Soukup, starosta obvodu Plzeň 4.

"Na tohle místo s potěšením nevstupuje asi nikdo. I se psem jdeme radši okolo," řekl v úvodní řeči Jan Kout. "Riskujeme život nebo ránu do hlavy letící židlí z okna ubytovny. Kousek odtud je černá skládka, odpadky a zanedbaný prosor. Přitom na tomto místě je hluboká historie, přímo tudy procházela takzvaná středověká dálnice Praha - Norimberk. Proto jsem se rozhodl, po dohodě se starostou, zaplatit první krok k projektu revitalizace s názvem Park na Rybníčku. Byl bych rád kdyby po mně zůstalo něco pěkného a hodnotného," řekl muž, který stojí za impulzem a financováním studie.

Na místě by měl vzniknout park, ve kterém by mělo být bistro s kavárnou. Ubytovna by měla být v blízké době rekonstruována a přestavěna na bytové jednotky. Vize architektů je, aby tento prostor nabízel zázemí rodinám, cestujícím hromadnou dopravou a sloužil jako například potkávací místo před výletem na nedaleký Chlum.

Vodní nádrž by měla být lépe dostupná a sloužit jako zdroj pro osvěžení. Návrh počítá s dřevěným molem, které lépe vodní nádrž zpřístupní. "Pocházím z Doubravky, pamatuji si, že se na této nádrži hrál hokej, chodilo se sem bruslit. Chtěli bychom nádrž zpřístupnit. Nebude určena přímo ke koupání, není to koupaliště, ale bude možné si v ní ochladit třeba nohy. Ve studii navrhujeme, aby byl přítok do nádrže upraven a filtrován přes nové jezírko, které bude sloužit nejen jako filtr, ale zároveň bude útočištěm pro drobné živočichy, kteří na takové místo patří. Spolupracujeme s Karlem Makoněm, aby byl návrh v souladu s životem v přírodě," řekl architekt návrhu Marek Marovič.

Jedním z pilířů místa jsou stávající vzrostlé stromy a křoviny. "V návrhu jsme pečlivě zvažovali jakýkoliv zásah do zeleně, ta se bude doplňovat, případně prosvětlovat. Navrhujeme dětské hřiště, které je umístěno lehce stranou, kde se momentálně nachází husté křoviny, nehrozí tam nebezpečí, že by děti vběhly do silnice nebo vodní nádrže," řekl Marek Marovič.

Kdy si bude možné osvěžit nohy v nádrži a dát si kávu v nové kavárně, zatím není jisté. Změny lokality budou probíhat po etapách. Pro výraznější změny je však nutné stavební povolení, které nyní posuzuje stavební úřad. Proměny bezprostředního okolí budou záviset na rychlosti a úspěšnosti výkupu pozemků.

Na Doubravce je v plánu několik dalších projektů. "Už nějakou dobu se snažíme připravit rekonstrukci, studii opravy okolo Masarykovy ulice, což vyplyne kolem srpna a září, kdy veřejnosti představíme, co vše by se mělo měnit. Lehce to souvisí i s tím, že máme v plánu měnit konečnou trolejbusu. Je to jedna z posledních točen, která není rekonstruovaná, momentáně získáváme územní rozhodnutí. Ten parčík, který by tu měl vzniknout, by měl krásně doplňovat konečnou. Právě proto je tam navržená kavárna, aby lidé měli kde čekat," řekl starosta obvodu Plzeň 4 Tomáš Soukup.

 

foto QAP, studie Ateliér Soukup, Opl, Švehla

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24