QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

23.04.2024 11:00

Tip na výlet do Křimic

Nenáročná trasa plná zajímavostí vás zavede i do vyhlášené restaurace Roští.

Šumava je pod sněhem. Správa parku nabádá turisty k opatrnosti

11.01.2019 12:57

Šumava dostala v posledních dnech pořádnou porci nového sněhu. Sněžení navíc neustává. Správa národního parku varuje turisty, aby byli na výletech extrémně opatrní.

Kvilda_nova zima (9)

Šumava v současné době zažívá skutečnou zimu. Na vydatné sněžení čekaly dlouho lyžařské areály, na některých místech už ale sníh způsobuje problémy. 

Správa národního parku nabádá turisty a návštěvníky hor, aby byli velmi opatrní. Na některých místech se pod tíhou sněhu začínají lámat větve i celé stromy.

"Dbejte zvýšené opatrnosti při pohybu v okolí budov informačních středisek a návštěvnických center, kde hrozí pád sněhu ze střech. Toto varování se týká také vyhlídkových věží na jelení stezce v Návštěvnickém centru Kvilda. Dalším nebezpečím mohou být kluzká schodiště např. také na naučné stezce u jelení zvěře. V Návštěvnickém centru Srní je průchozí celá stezka od centra k vlkům, jen dbejte opatrnosti při chůzi, zde také hrozí uklouznutí," upozorňuje správa národního parku.

Aktuální stav lyžařských tras mohou vyznavači běžek sledovat na webu "Bílá stopa", kde jsou uváděny pravidelně informace o údržbě tras. Upravují se také trasy pro pěší

K opatrnosti nabádá také horská služba. Na túry do hor by rozhodně lidé neměli zapomínat na dobré oblečení i obuv a dostatečně nabitý mobilní telefon. Zároveň doporučují i stáhnutí aplikace "Záchranka", díky které jsou zásahy složek IZS v případě potřeby mnohem snazší.

Velmi obezřetní by měli být také řidiči. Na horách stále hrozí tvorba sněhových jazyků a někde i závějí.

FOTO: ilustrační

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24