QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Šumavská a Goethova ulice se uzavřou pro osobní dopravu už v sobotu

02.01.2020 13:13

Opatření má zvýšit bezpečnost chodců a zlepšit plynulost veřejné dopravy v této oblasti v centru Plzně. Cyklisté projedou úsekem bez problémů.

191129_Sumavska_2

Od soboty 4. ledna uzavře město Plzeň Šumavskou a Goethovu ulici pro osobní automobilovou dopravu.

"Omezení průjezdu individuální automobilové dopravy kolem zastávek autobusů a trolejbusů v Šumavské ulici pomůže snížit četnost rizikových situací na místě pro přecházení. Tato oblast je navíc klíčovým uzlem veřejné dopravy v Plzni, ve kterém se pohybuje až 20 tisíc chodců denně. Proto bylo třeba dát přednost pěší a veřejné dopravě, přičemž tímto úsekem budou moci projet i cyklisté," uvedl náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Michal Vozobule.

Definitivním řešením bude zřízení přechodu pro chodce přes Šumavskou ulici, který bude součástí světelné křižovatky se Sirkovou ulicí. Tato úprava se už projektuje.

Šumavskou ulici město uzavře v úseku Nádražní – Vocelova. Výjimku budou mít jen autobusy, trolejbusy a vozidla vězeňské služby a policie, která tudy pojedou k okresnímu soudu. Náhradní trasa pro ostatní dopravu povede ulicí U Prazdroje a přes Sirkovou ulici.

Goethova ulice se pro automobilovou dopravu uzavře v úseku Kopeckého sady – Americká s výjimkou MHD, zásobování, klientů Komerční banky a Okresní správy sociálního zabezpečení Plzeň – jih. Uzavírku mohou řidiči objet po Anglickém nábřeží. Zároveň se přestěhuje  zastávka MHD z Kopeckého sadů před Západočeským muzeem do Goethovy ulice.

 "Důvodem tohoto opatření je snaha předejít dlouhodobě neřešitelnému nesprávnému parkování aut v Goethově ulici. Vozidla zde stojí ve dvou řadách a blokují tak průjezd všech ostatních vozidel včetně vozů MHD. Dále je cílem zlepšit plynulost MHD a zkrátit přestupní vazby v uzlu Mrakodrap,“ uvedla náměstkyně ředitele Správy veřejného statku města Plzně Andrea Fojtíková.

Nástupní autobusová zastávka ve směru na Lochotín a Košutku, tedy linek 33 a 40, bude v Goethově ulici u rybárny. Chodcům se tak zkrátí přestupní vzdálenost mezi trolejbusy na Americké a autobusy směr Košutka. V Kopeckého sadech zároveň vznikne mezi ulicemi Anglické nábřeží a Goethova ze současné odstavné plochy pro MHD záliv pro podélné parkování. Nahradí tak dosavadních osm stání v Goethově ulici, která budou zrušena.

FOTO: Martin Pecuch

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24