Svatá Anežka Česká nově dohlíží na Nemocnici Privamed

29.05.2020 14:30

Kruhový objezd v areálu nemocnice zdobí busta nejslavnější české světice a patronky všech nemocných. Do roku 1989 stála na stejném místě socha sovětské pionýrky.

11

"Při výstavbě původní nemocnice byla v těchto místech socha sovětské pionýrky, která byla koncem roku 1989 odstraněna. Při rekonstrukci areálu uvnitř nemocnice jsme se rozhodli, že zde nově umístíme sochu Svaté Anežky České v kapce krve jako tematicky vhodný symbol zdravotnictví a navážeme tím již podruhé na odkaz této patronky nemocných, neboť zhruba před čtyřmi roky jsme v Centru následné péče otevřeli též kapli Svaté Anežky České,“ sděluje úvodem Miroslav Mach, předseda představenstva společnosti PRIVAMED.

Socha je dílem manželů Stoklasových z Nečtin. Je vyrobena z hořického pískovce a měří přes dva metry.  

"Hořický pískovec je kámen s velmi hezkou kresbou. Socha je v moderním pojetí s čistými a jednoduchými liniemi, tak aby co nejvíce korespondovala s místem osazení,“ navazuje Jitka Stoklasová, spoluautorka díla.

Při slavnostním odhalení soše sv. Anežky České požehnal plzeňský biskup Tomáš Holub.

"Tímto, dle mého názoru velmi zdařilým dílem, jsme právě dokončili rekonstrukci celého prostoru uvnitř areálu, která proběhla hlavně v loňském roce a zatraktivníme tak opět prostor naší nemocnice,“ uzavírá Miroslav Mach.

V rámci rekonstrukce areálu vznikl vjezd s ostrahou, vrátnice s přehlednějším informačním systémem pro pacienty, komunikace dostaly nový asfaltový povrch,  přibyly další chodníky a obnovy se dočkaly budovy nemocnice.

FOTO: Privamed

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24