QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Tanec, hudba i vojenské ležení. Prázdniny na Švihově začínají!

02.07.2020 8:56

S koncem většiny koronavirových opatření najíždí hrad Švihov na běžný prázdninový provoz bez omezení. Už o tomto prodlouženém víkendu zde vyroste vojenské ležení, chystá se i kulturní program.

1

Na Švihově mohou zájemci vyrazit na prohlídku všech tří okruhů. Otevřena je i výstava Za tajemstvím Popelčina střevíčku. Opravdu nabitý program zde návštěvníci zažijí během nadcházejícího prodlouženého víkendu.

"Během prodlouženého víkendu od 4. do 6. července bude na louce za hradem možné navštívit ležení francouzské jednotky z 18. století a to regimentu Royal Corse. ´Vojáci´ zde budou cvičit a žít ve vojenském táboře, kde na návštěvníky dýchne atmosféra doby dávno minulé. Ti si kromě nevšedních zážitků budou moci odnést samozřejmě i řadu nových poznatků a zajímavá selfíčka i momentky z vojenského táborového života. Není připraveno žádné vystoupení na určitý čas – regiment táboří za hradem a cvičí...,“ sděluje pracovník vztahů k veřejnosti David Růžička.

Prodloužený víkend také nabídne tradiční Černínské kratochvíle aneb taneční okénko při prohlídkách Švihova. Skupina historického tance Danza Alegre a skupina historické hudby Gemini Musicales oživí běžné prohlídky okruhu. Tanečníci i hudebníci vybízejí svým mottem návštěvníky: "Poodhrňte s námi alespoň na okamžik oponu čtyř staletí, které nás dělí od časů, v nichž tanečnímu světu vládl italský styl, a vychutnejte si pocity těch, kteří měli čas bavit se a tančit...“    

V neděli 5. července od 15 hodin představí skupina Góthien hudbu a písně středověké Evropy v hradním špýcharu. Zazní duchovní, světské, taneční i milostné písně středověké Evropy zahrané na repliky historických nástrojů a v dobových kostýmech. A na jaké středověké "hity" je možné se těšit? Například na duchovní písně ze španělských rukopisů Cantigas de Santa Maria nebo Libre Vermell de Montserrat, písně světské ze souboru Carmina Burana, písně sefardské a taneční skladby z různých koutů Evropy i Blízkého východu.

Na Švihově ale bude rušno i v dalších červencových dnech. O víkendových sobotách 11. a 18. července, vždy od 17 hodin, zahraje Divadelní společnost Karla Soukupa   představení Mistře, o čem se neví? Diváci se mohou těšit na zábavný pořad z hereckého prostředí i na populární herce, kteří se podělí s o historky z hereckého prostředí, nebude chybět čtení povídek, poezie nebo muzikálové písně.  

FOTO: hrad Švihov     

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24