15.12.2025 14:00
15.12.2025 13:30
„Když je vůle, cestu si najdete,“ říká zakladatelka Lidušek Iveta Churavá
Seznamte se s inspirativním příběhem ženy, která se rozhodla měnit svět kolem sebe kvalitními potravinami, láskou k řemeslu a úctou k dodavatelům.
15.12.2025 10:19
V kostele U Ježíška lidé uctili památku zesnulých dětí - FOTKY
To je luxusní česká dobrota! Špekáčky na pivu s lečem...
Špekáčky jsou jasná česká klasika. Upečené na pivo se zeleninou na známé lečo je to doslova lahůdka. Rozhodně tím uspokojíte milovníky pikantních lahůdek...
Na přípravu budete potřebovat:
6 kvalitních špekáčků (použité i černé tzv. čertovské)
5 rajčat
3 bílé papriky
4 střední cibule
3 stroužky česneku
pár snítek tymiánu nebo saturejky
cca 200 ml kečupu
1 PL worcesteru
1 PL sójové omáčky
300 ml černého piva
olej
sůl a pepř
Postup přípravy receptu:
Zeleninu pokrájejte na kousky, cibuli na měsíčky. Špekáčky z jedné strany prořízněte a mezery naplňte cibulí. Zbylou cibuli vložte do pekáčku, přilijte olej a orestujte.Poté přidejte zeleninu, bylinky, osolte, přelijte kečupem, pivem, vmíchejte sójovku s worcesterem a nechte probublávat asi 10 minut.
Pak na směs vyskládejte špekáčky zářezy nahoru a vložte zakryté do trouby vyhřáté na 200 °C. Po 15 minutách odkryjte, špekáčky šťávou přelijte a dopečte.
foto a recept: Andrea Motlíková
Více receptů najdete na blogu V kuchyni vždy otevřeno nebo v naší rubrice recepty - S Andreou v kuchyni.
