QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Trenér České republiky Šilhavý prodloužil smlouvu

30.05.2022 13:40

Trenér České republiky Jaroslav Šilhavý prodloužil smlouvu i přes neúspěch týmu na mistrovství světa v Kataru.

football-g150712566_1920

Kouč českého národního týmu prodloužil smlouvu

Šéf českého fotbalového svazu Petr Fousek v pondělí řekl, že Šilhavý zůstane ve vedení kvalifikace na mistrovství Evropy do roku 2023 a jeho smlouva bude automaticky prodloužena, pokud se Česká republika kvalifikuje na turnaj v roce 2024 v Německu. Po sérii jednání mu byla prodloužena smlouva Fotbalovou asociací. 

Češi také postoupili do nejvyšší ligy A v Lize národů, ale týmu se nepodařilo postoupit do jednoho z finále play off v březnové evropské kvalifikaci na mistrovství světa po prohře 1:0 se Švédskem v prodloužení.

Šilhavý se nyní připravuje na nejbližší sraz, který reprezentaci čeká už v červnu. Český národní tým vstoupí do nového ročníku UEFA Ligy národů. Těšit se můžete na zápasy proti Švýcarsku (2. června v Praze), Španělsku (5. června v Praze), Portugalsku (9. června v Lisabonu) a znovu proti Španělsku (12. června v Málaze). Sázková kancelář Fortuna vám umožní vsadit si na tyto zápasy.

Brucknerova pravá ruka

Jaroslav Šilhavý byl v roce 2001 trvale zařazen do kádru národního týmu. Bylo mu tehdy 40 let a teprve po dokončení úspěšné fotbalové kariéry dělal první krůčky v trenérské profesi. Sbíral leštidla. Mezitím, na začátku 21. století, personál hledal nové otevření. Češi v roce 1996 šokovali Evropu, dostali se do finále šampionátu starého kontinentu, ale o dva roky později chyběli na mistrovství světa ve Francii.

Bývalý hráč Šilhavý byl v letech 2002-08 asistentem českého trenéra Karla Brucknera a pomohl týmu dostat se v roce 2004 do semifinále mistrovství Evropy. K titulům v české lize dovedl i Liberec a Slavii Praha. Šedesátiletý Šilhavý byl angažován v roce 2018 a dovedl Česko do čtvrtfinále mistrovství Evropy 2020, které bylo kvůli pandemii koronaviru odloženo na rok 2021. 

11. října 2019 nastoupili Češi k odvetě na "Synech Albionu" a doma je porazili 2:1. Tento triumf jim nejen otevřel cestu k účasti na evropském šampionátu, ale stal se i jakýmsi zakládajícím mýtem pro tým, který právě během turnaje raduje. Jednoduše stmelil tým a velmi posílil pozici samotného manažera. Ve stylu svého starého mentora Šilhavý řeší i problémy uvnitř týmu. Nejúčinnější hráč Čechů na Euro Patrik Schick při březnovém utkání kvalifikace o postup na mistrovství světa proti Walesu oslabil tým naprosto nezodpovědně - byl vyhozen ze hřiště červenou kartou. Češi nakonec padli 0:1 a trenér se nebál veřejné kritiky útočníka Bayeru Leverkusen. 

Co dodat - zkušenosti, které Jaroslav Šilhavý získal v klubové aréně a především v tréninkovém kádru týmu, se vyplatily. Čech se do národního týmu vrátil jako plně vyzrálý trenér. Poznat atmosféru skvělých turnajů. Práce s reprezentací v jeho případě není riskantním pokusem něco dokázat.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24