QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

U Vejprnického potoka má vzniknout hřiště i altán "u bobřího“ mokřadu

22.02.2019 18:44

Obyvatelé Skvrňan diskutovali o budoucí podobě údolí Vejprnického potoka. Zajímal je hlavně časový horizont úprav a novinky, které zde vzniknou.

foto_2

Oddychové zóny, stezky pro pěší a cyklisty, pobytové louky, jezírka a mokřady by se měly podle právě dokončené architektonicko-krajinářské studie objevit v údolí Vejprnického potoka v Plzni. Počítá se i s altánem u "bobřího mokřadu“, parkem s ovocnými stromy poblíž dětského hřiště nebo s "Robinsonádním hřištěm“, tematicky laděným do známého příběhu, jehož součástí by mohl být i amfiteátr.

O tom, jak by se mělo v nejbližších letech změnit údolí Vejprnického potoka, se přišlo do společenského sálu Střední odborné školy elektrotechnické přesvědčit zhruba sto obyvatel Skvrňan a dalších částí města. S návrhem revitalizace občany seznámili zástupci centrálního obvodu a odborníci z městského útvaru koncepce a rozvoje. Představeny byly i etapy jednotlivých úprav. V první řadě by mělo dojít na seče, prořezání náletových dřevin a úklid okolí.

Účastníci setkání se seznámili také s výsledky dotazníkového šetření, které se týkalo právě oblasti podél Vejprnického potoka. Vyplývá z nich, že lidé si přejí, aby se z údolí stalo místo k odpočinku s pobytovými loukami, cyklotrasami, vodními prvky a dětskými hřišti. Naopak občanům nejvíce vadí nepořádek, zarostlé území a nedostatek tras pro pěší.

Po představení studie nastal čas pro diskusi s občany. "Obyvatele přilehlých oblastí nejvíce zajímalo, jaký je časový horizont úprav a jaké prvky v údolí navrhujeme. Objevil se také dotaz, zda s relaxačními prvky myslíme i na potřeby seniorů, kteří údolí často využívají,“ sděluje Irena Vostracká, ředitelka Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně s tím, že všechny podněty získané během diskuse budou dále posouzeny. "Relevantní z nich, což je v tomto případě většina, budou následně zapracovány do finální studie,“ dodává Irena Vostracká.

Další podněty ke studii mohou zájemci posílat do 8. března  prostřednictvím formuláře na webu ukr.plzen.eu, kde je studie dostupná ke stažení nebo poštou či osobně na adresu Útvar koncepce a rozvoje města Plzně, Škroupova 5. Připomínky budou zapracovány do výsledného dokumentu, který bude jedním z hlavních podkladů pro budoucí úpravy údolí.

FOTO: Útvar koncepce a rozvoje města Plzně

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24