QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Účinnost vakcíny proti koronaviru klesá, krátí se platnost očkovacího certifikátu

02.12.2021 17:24

Platnost očkovacích certifikátů se od ledna zkrátí, k prodloužení bude nutná třetí dávka. V budoucnu ovšem není vyloučeno, že bude potřeba aplikovat i čtvrtou dávku vakcíny.

Očkování vakcínou Comirnaty_ilustrační

Očkovaní lidé proti koronaviru stojí na rozcestí. Ministr zdravotnictví v demisi oznámil, že se zkrátí platnost očkovacích certifikátů. Česká republika tak navazuje na doporučení Evropské komise, která na konci listopadu právě toto zkrácení navrhla. K prodloužení certifikátu poslouží třetí dávka vakcíny. „Nemáme v tuto chvíli žádná data o tom, že by byla potřeba nějaká další dávka. Pro co máme data, je, že je nutnost aplikace té posilující dávky,“ vysvětlil Vojtěch.

Očkovaní budou po šesti měsících po aplikaci druhé dávky vakcíny upozorněni SMS zprávou, která bude obsahovat informace o přeočkování.

Vojtěch dále uvedl, že přeočkování čeká i osoby, které se rozhodli pro jednodávkovou vakcínu. „Od pondělí začnou chodit SMS lidem, kteří mají vakcínu Janssen, o tom, že mají být přeočkovaní mRNA vakcínou,“ dodal ministr. Odborníci upozornili na fakt, že podle studií účinnost jednodávkové vakcíny klesá rychleji, zhruba po dvou měsících.

Foto: ilustrační

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24