V Brdech vyroste nový Dům přírody - FOTKY A VIZUALIZACE

04.10.2021 11:20

Výstavba Domu přírody Brd začala v areálu loveckého zámečku Tři trubky nad Strašicemi. Po dokončení najdou turisté v návštěvnickém centru rozsáhlou expozici o Brdech.

Dům přírody Brd_1
Dům přírody Brd_3Dům přírody Brd_1Dům přírody Brd_2Dům přírody Brd_4Dům přírody Brd_5Dům přírody Brd_7Dům přírody Brd_6

Vojenské lesy a statky ČR (VLS) zahájily v pátek 1.10. stavbu Domu přírody Brd v areálu loveckého zámečku Tři trubky nad Strašicemi. Bude zde rozsáhlá expozice o Brdech, jejich historii, legendách, ale i slavných obyvatelích.

Výstavbu odstartovali poklepáním základního kamene společně s ředitelem VLS Petrem Králem ministr životního prostředí Richard Brabec, náměstek ministra obrany Lukáš Klučka a zástupci místní samosprávy. Centrum vyroste v areálu loveckého zámečku Tři trubky u Strašic, který je významnou kulturní památkou.

Expozici najdou turisté v bývalých hospodářských budovách od jara 2023.

Dům přírody představí Brdy ve třech kapitolách. Od vchodu návštěvníky provedou dva maskoti. Brdský mravenec a mýtická legenda zdejších hvozdů - dobrý duch Fabián.

První kapitola příběhu návštěvníkům přiblíží, jak se vrchovina mění a přetváří v jednotlivých ročních obdobích. Návštěvníci se také dozvědí, že často nepropustné lesy byly bohaté na vodu a vrchovina tak dávala blízkému i vzdálenému okolí dostatek vláhy pro jejich rozvoj. Brdy vojenské, je označení další části expozice, kde se návštěvníci přenesou o sto let zpátky. Součástí této expozice, bude i do interiéru vestavěny bunkr, v jehož střílnách poběží videoprojekce. Odtud se lidé přemístí do místnosti, kde se dozvědí více o armádní správě i hospodaření Vojenských lesů a statků. Pirátské truhlice s poklady pak zájemcům připomenou ta největší přírodní bohatství Brd.

 

foto: vls.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24