QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V Klatovech a Domažlicích nabízejí testy samoplátcům, stojí 2 800 korun

25.04.2020 13:27

Od soboty 25. dubna se v nemocnicích v Klatovech a Domažlicích mohou nechat testovat na covid-19 i samoplátci. Kde se hlásit a jaké jsou podmínky? Přinášíme podrobnosti.

3

Klatovská a Domažlická nemocnice umožňují od soboty 25. dubna provádět test na onemocnění covid-19 metodou PCR i samoplátcům, tedy lidem, které k vyšetřením neindikuje ze zdravotních důvodů Krajská hygienická stanice PK.

Nemocnice tak vycházejí vstříc zejména pendlerům, kteří se potřebují prokazovat testem každých 14 dní. Test si nyní může za poplatek nechat udělat kdokoli. Pro osoby indikované KHS jsou testy i nadále zdarma (hradí systém zdravotního pojištění). 

"Vyšetření jsme začali nabízet v pátek večer, ale už během dne jsme zaznamenaly desítky telefonátů a mailů od zájemců z Plzeňského, Karlovarského a Ústeckého kraje, kde nabídka vyšetření metodou PCR nebyla nabízena. V prvních dnech očekáváme zájem stovek lidí. Pokusíme se všechny zájemce uspokojit," říká tiskový mluvčí Jiří Kokoška.

Jaký test nemocnice provádí?

"Provádíme test metodou PCR, která je dle rozhodnutí vlády jediná uznatelná pro možnost překračovat hranice bez nutnosti karantény. Zatím jako jediní v Plzeňském a Karlovarském také poskytujeme výsledek na předepsaném protokolu dle nařízení vlády. Test se provádí stěrem z nosu a následným vyšetřením stěru laboratorní metodou PCR, která ve vzorku zjišťuje za pomocí množení virové RNA přítomnost původce nákazy. Pokud Vám kdokoli jiný nabízí jiný typ testu než metodou PCR, např. vyšetřením krve na zjištění protilátek, nebude Vám tento test pro překračování hranic postačovat," informuje Jiří Kokoška z tiskového oddělení krajských nemocnic.

Jaká je cena testu?

"Naše cena 2800,- Kč odpovídá nákladům na provedení testu metodou PCR a je jednou z nejnižších v ČR právě v případě metody PCR. Možná někde uvidíte nižší ceny, ale viz výše, nejedná se zpravidla o vyšetření metodou PCR, takže tyto levnější testy nebudou pendlerům na hranicích stačit," uvádí dále Kokoška.

Pokud nejste pendler nebo cizinec a chcete udělat jen orientační test, můžete využít levnější metody konkurence. "Upozorňujeme ale, že jiné testovací metody mohou být nepřesné a zejména čínské rychlotesty vykazují chybovost až 60 procent. Proto tyto metody nenabízíme," uvádí dále tiskový mluvčí.    

Jak se objednat k odběru?

K vyšetření je nutné se telefonicky objednat. Při objednání nemocnice požadují tyto údaje: jméno, příjmení, rodné číslo, adresa bydliště, místo narození, telefon, mail

Klatovy

777 363 014 - telefonovat lze v sobotu i v neděli od 9 do 11 hod. Mimo tento čas nebude objednání možné.  Od pondělí bude objednávací systém aktualizován.  

Domažlice

778 471 787 - telefonovat lze denně v době od 10 do 14 hod. Mimo tento čas nebude objednání možné. 

Kdy a jak se k odběru dostavit?

Při objednávce s Vámi bude dohodnut závazný termín odběru (den a konkrétní čas) odpovídající provozní době odběrových míst. Pokud v dohodnutý termín (v daný čas) k odběru nepřijedete, termín propadne a bude nutné se objednat znovu. 

K odběru je nutné přijet autem. Pokud přijde zájemce pěšky, nebude mu odběr proveden. 

Kam se k odběru dostavit?

Klatovská nemocnice - ul. Pod Nemocnicí, Klatovy

Odběrové místo je v západní parkové části areálu nemocnice. Příjezd sem je možný pouze starou branou z ulice Pod Nemocnicí (nikoli od hlavní brány). 

Mapa zde: www.klatovy.nemocnicepk.cz/tiskove-zpravy/KN-odber/

Domažlická nemocnice - Kozinova ulice, Domažlice

Odběrové místo je v parkové části areálu nemocnice. Z Kozinovy ulice je příjezd k místu viditelně označen. 

Mapa zde: www.domazlice.nemocnicepk.cz/tiskove-zpravy/DN-odber/

Jak provést úhradu za vyšetření?

Klatovy / Částku 2800 Kč uhradíte v prvních dnech přímo v místě odběru v hotovosti. "Prosíme mějte ji přesně. Nebudeme mít na vrácení. V dalších dnech bude na místě odběru zřízen platební terminál. Bohužel nebylo možné jej zajistit ze dne na den. O instalaci terminálu budeme informovat," říká tiskový mluvčí nemocnice.

Domažlice / Částku 2800 Kč uhradíte v prvních dnech platební kartou pouze na recepci nemocnice (vestibul za hlavním vchodem). Žadatel na jméno obdrží potvrzení o platbě a to předloží na odběrovém místě. V dalších dnech bude zřízen platební terminál přímo na místě odběru.

Jak a kdy obdržíte výsledky vyšetření?

Potvrzení bude žadateli zasláno elektronicky dle požadavků Ministerstva vnitra ČR z laboratoře na jeho emailovou adresu, kterou uvede při objednání a to do 48 hodin po odběru.

"Z odběrových míst se vzorky dostávají do laboratoří ještě v den odběru odpoledne. Zpracování vzorků metodou PCR trvá v laboratoři několik hodin. Naše laboratoř v Klatovech a smluvní laboratoře chtějí postupně zpracovávat vzorky do 24 hodin od náběru. Vzhledem k náročnosti PCR metody ale může nastat situace, že některé vzorky se budou muset opakovat. Navíc očekáváme velký zájem veřejnosti o testování, který nemusíme v prvních dnech pojmout. Proto je stanovena doba odezvy 48 hodin. Ale budeme se snažit ji zkracovat," uvádí dále Kokoška.

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24