QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V Plzni se plánuje nárůst počtu takzvaných "Zón 30". Kde se má zklidnit doprava?

21.10.2019 12:03

Na území Plzně v budoucnu přibydou takzvané "Zóny 30", tedy oblasti, kde je nejvyšší povolenou rychlostí 30 km/h. Týká se to především rezidenčních oblastí.

Pro celou lokalitu Schwarzova platí maximální rychlost 30 kilometrů v hodině.

V Plzni je aktuálně zřízeno celkem čtrnáct takzvaných "Zón 30". Jedná se o lokality zástavby, které jsou ohraničené na vjzdech a výjezdech dopravním značením č. IZ8a,b ´Zóna s dopravním omezením´ s vyznačením nejvyšší povolené rychlosti 30 kilometrů v hodině.

Nejvíc "Zón 30" je na území třetího plzeňského obvodu. Týká se to například Valchy, Výsluní, Radobyčic, ale také lokality Bezovka a okolí na Borech.

V budoucnu se počet těchto zón v Plzni ještě rozroste. "S přibývajícími požadavky na zklidňování dopravy na místních obslužných komunikacích s převahou pobytové funkce, jakož i z hlediska možnosti úspornějšího navrhování komunikací se v Plzni připravují další Zóny 30. Konkrétně jde například o Jiráskovo náměstí včetně širšího okolí, oblast mezi Klatovskou a Koperníkovou ulicí, oblast Zavadilky a další," uvádí Správa veřejného statku města Plzně.

"Zóna 30" má za cíl zklidnit dopravu zejména v takzvaných rezidenčních oblastech a má vyšší rozsah použití než například obytná zóna.

Zásadní rozdíly v Zóně 30 oproti obytné zóně:

  • zůstává zachováno členění na vozovku a chodník a není tedy nutná přestavba komunikace,
  • Zóny 30 se zřizují i na komunikacích s vyšším dopravním významem než u zón obytných,
  • napojení se řeší jako křižovatka,
  • parkování není omezeno pouze na označená místa,
  • chodci, cyklisté a automobily nesdílejí společný prostor (pobytový/přidružený prostor je od hlavního dopravního prostoru oddělen),
  • nejvyšší dovolená rychlost je 30km/h.

Aktuální přehled "Zón 30" v Plzni:

mapa zóna 30

Zdroj mapa: SVSMP

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24